05/06/2023 | Yazar: Kaos GL

Umut Güner’in rehberliğinde 40+ Kuir Hafıza Turu, Ankara’nın sokak ve mekanlarında gezintiye bekliyor: Sokağın ruhu neydi gerçekten?

Ankara’da Onur ayı: 40+ Kuir Hafıza Turu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği, Onur Ayı’nı Ankara’da hafıza etkinlikleriyle karşılıyor. Haftasonu yapılacak etkinliklerde LGBTİ+ hareketinin hafızası ile güncel direniş pratikleri arasında köprü kurulacak.

Hafıza etkinlikleri kapsamında hem Cumartesi hem Pazar günü şehir turu da yapılacak. Umut Güner’in rehberliğinde Ankara’nın sokak ve mekanları dile gelecek.

“Sokağın ruhu neydi gerçekten? Orada örgütlenen, sokağa çıkan herkes her örgüt sadece hetero cis örgütler miydi? İçlerinde hiç lubunya yok muydu? Lubunyalar için Konur’un, Yüksel Caddesinin bir anlamı yok muydu?

“Kaos GL Dergisini bulabileceğiniz üç kitapevi Konur Dost, Bilim Sanat ve İmge Kitapevleri idi. Hatta Ankara’da satılan yegane üç kitap evi burasıydı. Sonra Karanfildeki Dost yanı “küçük dost” cep telefonu yokken “konumlu” buluşma yeri idi. Okuldan çıkınca, Kızılay’a inince küçük dosta mutlaka bir uğrar. Kim var kim kimi bekliyor bakılırdı. Küçük İmgenin duvarı da aynı küçük dost gibi idi.

“Engürü kahvenin lezbiyen biseksüel kadınlar için bir uğrak ve buluşma mekanını olduğunu sanırım kimse inkar edemez.

“Sonrasında Mimarlar Odası, Kaos GL Grubunun kendine ait bir mekanı yokken bir dönem toplandığı bir yerdi. Bugün Konur’un gökkuşaksız renklerini gökkuşağı zannederek rahatsız olan insanların altını çizdiği gibi Kaos GL’in toplanmasına da zamanında izin verilmemişti. Çünkü orası devrim yapacak abilerin ablaların ciddi meseleleri konuşacağı bir mekandı. İbnelik yapmaya gerek yoktu. Tabii ki yıllar sonra aynı mekanda Kaos GL ve diğer LGBTİ+ örgütleri bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

“Konur 2, Kaos GL Kültür Merkezinin ilk merkezi idi. Sonrasında çok uzağa değil Selanik Caddesine taşındı KKM’miz. Yüksel’de Konur Sokakta çark atan, Güvenpark’tan sıkılan lubunyalar çay içmeye, çişlerini yapmaya ya da bir film izlemeye gelirlerdi. Konur’dan, Karanfil’den geçerek…”

10 Haziran 2023 Cumartesi - 1. Gün

Ankara 40+ Kuir Hafıza Turu

Lubunyaların varoluşuna Ankara’da tanıklık eden mekanlar, bu kez yaşlanan ve yaşlı LGBTİ+’lar için dile geliyor. Umut Güner’le yürüyerek lubunyaların dününden bugününe ışık tutuyoruz.

10 Haziran Cumartesi günü saat 11:00’de başlayacak olan tura katılım ise 10 kişi ile sınırlıdır! 

Kaydolmak için tıklayın!

Son kayıt tarihi: 08.06.2023 / 17:00

11 Haziran 2023 Pazar- 2. Gün

Ankara 40+ Kuir Hafıza Turu

Lubunyaların varoluşuna Ankara’da tanıklık eden mekanlar, bu kez yaşlanan ve yaşlı LGBTİ+’lar için dile geliyor. Umut Güner’le yürüyerek lubunyaların dününden bugününe ışık tutuyoruz. Cumartesi günü katılamayanları, bugüne bekliyoruz.

11 Haziran Pazar günü saat 11:00’de başlayacak olan tura katılım ise 10 kişi ile sınırlı! 

Kaydolmak için tıklayın!

Son kayıt tarihi: 08.06.2023 / 17:00


Etiketler: yaşam, kent hakkı, gezi/mekan, tarihimizden
İstihdam