12/07/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Eylem öncesi görüştüğümüz transfobi karşıtları Dora cinayeti ve transfobiye duydukları öfke ve üzüntüyü kaosgl.org ile paylaştı.

Ankara Dora’yı Öldüren Sisteme Karşı Buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kuşadası’nda nefret cinayetine kurban giden Dora için Ankaralı transfobi karşıtları bugün bir araya geldi. Serdar Özdemir tarafından Salı günü kendi evinde bıçaklanarak öldürülen Dora için 8 ayrı şehirde gerçekleşen eylemlerin Ankara ayağına BDP Milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı.
Dora 'Takma' Değil, Ruhunun İsmi!
Eylem öncesi görüştüğümüz transfobi karşıtları, Dora cinayeti ve transfobiye duydukları öfke ve üzüntüyü kaosgl.org ile paylaştı.
 
Trans cinayetlerinin yeterince sahiplenilmediğini belirten Doğa, “herkesin bonkörce akıttığı o gözyaşlarından biraz da bir trans cinayeti için akıtmalarını bekledim; ama LGBT’lerden başka tepki veren kimse yok. Ayrıca medya söylemini değiştirmeli, Dora öldürüldüğünde bile 'takma ismi' dediler. Dora onun ruhunun ismi, kimlikte yazan ismi gerçek ismi değil ki!” dedi.
 
Doğa LGBT olmayanların desteğini yeterince hissetmese de eyleme katılan Bilgen, trans cinayetlerine karşı çıkmak için trans olmak gerekmediğini savunuyor: “Birisinin Kürt olduğu için, bir başkasının kadın olduğu için öldürülmesi gibi bir şey bu. Ben heteroyum ve nefret cinayetlerine herkesin karşı çıkması gerektiğini düşünüyorum.”
 
Üniversitede Trans Olmak
Üniversite öğrencisi olan Rola, genç bir trans kadın olarak kendi güvenliğine dair endişelerini şu sözlerle anlattı: “Faşist görüşlüler tarafından çok şey yaşadım zamanında; ama artık alıştılar sayılır, yalnız hâlâ üstü kapalı şeyler yapıyorlar. Özellikle okulda az kişi bulunduğunda tedirgin hissediyorum.”
 
Gezi Parkı direnişiyle güçlenen toplumsal muhalefete ilişkin ise Emre “Gezi Parkı direnişi sürerken insanların varoluşuna müdahale edilmesine, bu ölümlere insanların bir şey demesi gerekiyor. Ben de bu yüzden buradayım,” dedi.
 
Gökçe ise hislerini “trans cinayeti duymaktan yoruldum, çok üzülüyorum. İnsanların her yerde özgürce yaşamasını savunuyorum,” sözleriyle ifade etti.
 
Translar Olmadan Barış Olmaz!
Eyleme destek veren BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, Dora cinayetiyle ilgili “bu bir nefret cinayeti ve yaşam hakkını savunan herkesin trans cinayetlerine dur demesi gerekiyor,” yorumunda bulundu.
 
Barış sürecinde transların yerini değerlendiren Tuncel, “barış toplumun her alanında olmalı ve tabii ki transların da daha eşitlikçi, özgürlükçü, ayrımcılığa uğramadıkları bir hayat içinde yaşaması gerekiyor,” dedi.
 
Alışın, Gitmiyoruz!
Translara ve seks işçilerine yönelik şiddet ve ayrımcılığı kınayan basın açıklaması ve sloganların ardından Dora cinayeti eyleminin Ankara ayağı sona erdi.

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam