15/05/2014 | Yazar: Kaos GL

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri Soma’da yaşanan faciaya ilişkin, ‘Ölümlerin sorumlusu ‘kader’ değil kapitalizm’ dedi.

Ankara İlahiyat Öğrencileri: ‘Kader’ Değil Kapitalizm! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri Soma’da yaşanan faciaya ilişkin, “Ölümlerin sorumlusu ‘kader’ değil kapitalizm” dedi.
 
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir şirkete ait kömür ocağında yaşanan ölümlerle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Akşam 17.00 saatlerinde İlahiyat Fakültesi’nin önünde yapılan açıklamayı öğrenciler adına Zeynep Olgaç okudu.
 
Açıklamaya Ankara İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof Dr. Hayri Kırbaşoğlu ve Prof. Dr. İlhami Güler de katıldı.
 
Kader değil kapitalizm!
Olgaç açıklamada hayatını kaybedenler için Allah’tan rahmet, yaralılar için ise acil şifalar dilerken, “Sistemin çarkını alın teriyle döndüren, verdiği emeğin karşılığını ömrüyle ve bazen de canıyla ödeyen işçi kardeşlerimizin başına gelen bu olay ‘kader’ kavramının altına sığınılarak açıklanamaz” dedi.
 
Yalnızca geçtiğimiz sene içerisinde 1235 işçinin ‘iş kazalarında’ hayatını kaybettiğini hatırlatan Olgaç, yetkililerin yapılan ihmali ve sorumluları tespit etmek yerine olayı asıl sebebinden saptırarak kadere ve dolayısıyla ilahi takdire bağladığını belirtti. Olgaç bu yöndeki kader algısının Emevi öğretisine dayandığını söylerken, “Bu kadar eve ateşi ’kaderin’ değil kapitalist sistemi kendi eliyle döndüren ihmalkâr sermaye babalarının düşürdüğüne dikkat çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“El insaf sermaye!”
Öğrenciler açıklama esnasında “El İnsaf Sermaye”, “İnsan Canı Ne Zaman Değerli Olacak Kara Elmastan”, “Hiçbir Kömür Isıtmayacak Babaları Ölmüş Küçüklerin Yüreğini”, “Kömür Karası Değil Yüz Karası” yazılı dövizler taşıdı. (İslami Analiz) 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam