22/06/2023 | Yazar: Kaos GL

2. Ankara Onur Yürüyüşü’nde darp edilerek gözaltına alınan 42 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşmasında, Ankara Emniyeti’nin LGBTİ+’lara nefretle yaklaştığını söyleyen sanıklar, polis işkencesine uğradıklarını anlattı.

Ankara Onur Yürüyüşü davasından: Polis LGBTİ+’lara nefretle yaklaşıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2. Ankara Onur Yürüyüşü’nde darp edilerek gözaltına alınan 42 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşmasında, Ankara Emniyeti’nin LGBTİ+’lara nefretle yaklaştığını söyleyen sanıklar, polis işkencesine uğradıklarını anlattı. Dava, kalan savunmalar için 28 Eylül’e ertelendi.

5 Temmuz 2020 tarihinde Ankara’daki Kuğulu Park’ta düzenlenecek 2. Ankara Onur Yürüyüşü, polis müdahalesi nedeniyle yapılamamış ve 42 kişi darp edilerek gözaltına alınmıştı. 42 sanıklı davanın ikinci duruşması bugün Ankara 52. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmada 12 sanık ve 15’den fazla avukat hazır bulunurken, Kaos GL, Pembe Hayat, UniKuir, 17 Mayıs Derneği, Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER) ve İnsan Hakları Derneği (ÌHD) Ankara Şubesi’nin yanı sıra uluslararası sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de izleyici olarak katıldı.

Söz alan avukat Seher Duygu Çildoğan, salonda bulunan sivil ve resmi polislerin salondan çıkarılmasını talep etti. Polisin güvenliği sağladığını söyleyen hakim, bu talebi reddetti. Bu sırada salondaki sanıkların bir kısmı, “Güvenliği sağlayacak polis bizi dövdü” diyerek gülmeye başladı. “O bir iddia” diyen hakim, polislerin çıkarılmasına izin vermedi.

‘Bize saldıran polis LGBTİ+ karşıtlarına müdahale etmedi’

Kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi. Savuma yapacak sanıklara kimlik ismi dışında bir ismi olup olmadığını soran hakim, sanıkların beyan ettiği isimlerle hitap etti.

Savunma yapan sanıkların tamamı, gözaltı süresince yoğun polis işkencesi gördüklerini ve cinsel işkenceyle tehdit edildiklerini anlattı. Onur Yürüyüşün yapıldığı gün kendilerine saldıran polisin LGBTİ+ karşıtı gruplara müdahale etmediğini anlatan sanıklar, LGBTİ+’lar olarak can güvenliklerinin olmadığını söyledi.

Ankara Emniyetinin LGBTİ+’lara nefretle yaklaştığını ifade eden sanıkların tamamı, “Var oluşumuz engellenemez. Biz nefrete inat Onur Yürüyüşümüzü gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Her yürüyüşümüz bir Onur Yürüyüşü” dedi.

Avukatların beyanda bulunmadığı duruşma, kalan savunmaların alınması için 28 Eylül tarihine ertelendi.

Onur Yürüyüşü yasa dışı, nefret yürüyüşü yasal

Savcı Ramazan Hançer’in 19 Ocak 2023 tarihinde hazırladığı iddianamede, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek”, “görevi yaptırmamak için direnmek” ile “Basit yaralama” suçlarından düzenlendi. Savcının yasa dışı gördüğü Onur Yürüyüşü ile aynı gün LGBTİ+ karşıtı bazı İslamcı grupların Hacı Bayram Camii ve Kuğulu Park’taki linç ve nefret çağrısı yapan yürüyüşlerine izin verilmiş, LGBTİ+’lar ve yürüyüşe katılanlar ise darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Sibel Yükler’in bu haberi ilk olarak MLSA’da yayınlanmıştır.


Etiketler: insan hakları, onur yürüyüşü
İstihdam