07/07/2022 | Yazar: Kaos GL

Polisin Ankara Onur Yürüyüşü’ndeki icraatları: Yakın mesafeden gaz, ters kelepçeyle kaldırımda bekletme, elektrik direğine ters bağlama, işkenceyi görüntülemek isteyen basına saldırı!

Ankara Onur Yürüyüşü’nden polis şiddeti görüntüleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ düşmanlarını kanatlarının altına alan polis, 5 Temmuz’da Ankara Onur Yürüyüşü’ne saldırdı. 42 LGBTİ+ aktivisti gözaltına alındı. İslamcı gruplar ise polis koruması altında linç çağrısı yaptı.

ankara-onur-yuruyusu-nden-polis-siddeti-goruntuleri-1

KaosGL.org muhabiri Aslı Alpar, polis saldırısında yaralandı

Gün boyunca devam eden polis işkencesi, polisin gazetecilere saldırılarına rağmen kameralara yansıdı. Ankara Onur Haftası Komitesi, polis şiddeti görüntülerini paylaşarak, “Dün Ankara 2. Onur Yürüyüşü’nde arkadaşlarımızı işkenceyle gözaltına alan Ankara Emniyetini teşhir ediyoruz! Katillere, tecavüzcülere, bizi hedef gösteren tarikatlara faşistlere gösterilmeyen muameleyi hayatlarını savunan lubunyalara gösteren Emniyet suç işliyor” dedi ve ekledi:

ankara-onur-yuruyusu-nden-polis-siddeti-goruntuleri-2

Polis şiddeti sonrası

“Polisin işlediği suçlar her geçen gün artmaktadır. Bunu bu yıl gerçekleşen Onur Yürüyüşlerinde de somut olarak gördük. Açıkça kendilerine açılan işkence davalarının kapatılmasından güç alan Emniyet bilsin ki kol kırılır yen içinde kalmaz. Cevabımız paparona nakka!”

Gün boyunca yaşananları ise, polis saldırısında yaralanan KaosGL.org muhabiri Aslı Alpar anlatıyor:

ankara-onur-yuruyusu-nden-polis-siddeti-goruntuleri-3

Ters kelepçe işkencesi gözaltı aracında da sürdü

Ters kelepçe, kaldırımda bekletme, elektrik direğine bağlama!

Eylem 17.30’da başlayacaktı ama 16.30 itibariyle Tunalı Hilmi Caddesi çelik kuvvet tarafından tamamen kapatıldı. Önce içerideki İslamcı gruplar çıkartılmaya çalışıldı ama onlar tekrar girdiler. Sonra polis LGBTİ+ olduğunu düşündüğü, tişörtü renkli olan ya da yüzünde sim olan kişileri alanın dışına çıkardı. LGBTİ+’lar Kuğulu Park’a gidemediği için başka bir sokakta eylem yapmak üzere basın grubuna ve kendi gruplarına haber verdiler. Bunun üzerine Kennedy Caddesi üzerinde bir buluşma gerçekleşti. Fakat iki slogan attıktan sonra herkes ağır bir polis saldırısına maruz kaldı.

ankara-onur-yuruyusu-nden-polis-siddeti-goruntuleri-4

Polis, yakın mesafeden biber gazı sıktı

Yaklaşık 70 kişilik bir polis grubu geniş bir çember oluşturdu ve bu çember içerisine de gözaltına aldığı LGBTİ+’lar vardı. Polis LGBTİ+’ları kaldırımın üstünde ters kelepçe yaparak dakikalarca tuttu. Eyleme devam etmek isteyenleri de Kennedy Caddesi’ne akan trafiğe doğru ittirdiler. Basının da görüntü almasını engellediler. Ben de eylemcilerle birlikte caddeye iteklenenlerden biriyim. O sırada yaralandım. Diğer gazeteci arkadaşlar da biber gazına maruz kaldı. Mezopotamya’dan Emel Vural çok ağır astım nöbeti geçirdi. Dakikalarca ambulansın girmesini bekledik ama polis sokakları kapattığı için ambulans da giremedi içeriye. En son bir vatandaş hastaneye götürebildi Emel’i.

ankara-onur-yuruyusu-nden-polis-siddeti-goruntuleri-5

Eylemler sırasında şiddet ve işkence de yaşandı. Polis, Tunalı Hilmi Caddesi’nde tişörtünü yırttığı bir LGBTİ+ aktivisti dakikalarca elektrik direğine ters bir şekilde bağlı bekletti.

Eylemlerden birinde İslamcı gruplara mensup bir kişi küfür ve hakaretlerle saldırdı. Polis onu engelledi ancak Kennedy Caddesi üzerinde 20-25 kişilik siyasal İslamcı bir grup polisin çembere aldığı LGBTİ+’lara saldırmaya çalıştı. Polis, LGBTİ+’ları çembere aldı ve demokratik haklarını kullanmalarını engelledi ama siyasal İslamcı gruplara karşı hiçbir şey yapmadılar. Dolayısıyla polis toplumun huzurunu sağlamak için orada değildi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam