31/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Türkiye Barış Meclisi ve 170'ten fazla kurum, askeri operasyonların durmasını istedikleri ve Kürt sorununun çözümü için önerdikleri adımları içere

Ankara Örgütlerinin Barış Talebi Başbakanlık'ta Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye Barış Meclisi ve 170'ten fazla kurum, askeri operasyonların durmasını istedikleri ve Kürt sorununun çözümü için önerdikleri adımları içeren dosyayı Başbakanlık'a iletti. Örgütler kalıcı bir ateşkes için diyalog ortamının oluşturulmasını, hiçbir aktörün dışlanmamasını istedi. TBM'nin müzakereler başlasın kampanyası İnternet'te devam ediyor.

Türkiye Barış Meclisi (TBM) ve Ankara'dan 170'i aşkın örgüt, Kürt sorununun çözümü için atılması gereken adımları özetledikleri dosyayı Başbakanlık'a iletti.

Barış taleplerini iletmek için toplanan grup önceki gün (28 Ağustos) Kızılay’da Güvenpark yanında toplandı; Milli Müdafaa Caddesini takiben Başbakanlık binasına yürüdü. Grup "Barışa bir ses çift taraflı ateşkes. Savaşa hayır barış hemen şimdi. Yaşasın halkların kardeşliği. Silahlar sussun operasyonlar dursun. Savaşa hayır yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarını attı.
 
Grup, oluşturdukları beş kişilik heyetin dosyayı Başbakanlık'a teslim etmesinden önce bir açıklama yaptı; açıklamayı, TBM'den Selma Güngör okudu. Barış aktivistlerinin saptama ve önerilerinden bazı bölümler şöyle.
 
PKK'nin eylemsizliği fırsat: PKK, 20 Eylül’e kadar çatışmasızlık ilan etti. Bu ülkemiz için önemli bir fırsattır. Şimdi bu çatışmasızlığın kalıcılaştırılması için başta siyasi iktidar olmak üzere hepimize büyük bir görev ve sorumluluk düşmektedir. Bugün 11 Ağustostaki taleplerimizi (http://www.bianet.org/bianet/siyaset/124064-bir-baris-cagrisi-da-ankaradan-geldi) yineliyor ve hükümet tarafından bir an önce yerine getirilmesini talep ediyoruz. Kalıcı bir ateşkes, somut önerilere ön yargısız yaklaşmakla mümkündür. Bu önerilerin aynı zamanda barışçıl çözüm zeminini güçlendirebileceği de gözden uzak tutulmamalıdır.
 
Operasyonlar durmalı: Bu ateşkes süreci dar siyasi çıkarlara heba edilmemelidir; operasyonlar durdurulmalıdır. Barış için hala şansımız var. Kalıcı ateşkes ve Kürt sorununun çözümü mümkün.
 
Diyalog süreci: Kalıcı bir çözüm için diyalog süreci başlatılmalı, kendini çözümün tarafı olarak gören hiçbir aktör dışlanmamalı. Çatışmaların son bulabilmesi için yasaklardan arınmış bir diyalog ortamı oluşturulmalı, inisiyatif sahibi şahsiyet ve dinamiklerin önerileri önyargısız olarak tartışılabilmeli.
 
Seçim barajı kalkmalı: Siyasetin sorun çözücü işlevini yerine getirebilmesi için, bütün siyasal görüşlerin kendini rahatça ifade edebileceği özgürlüklere ve siyasal partiler rejimine ihtiyaç vardır. Temsilde adaletsizliğe sebep olan seçim barajı kaldırılmalı, siyasi partiler ve seçim yasası yasaklardan arındırılmalı.
 
Tutuklanan Kürt siyasetçileri ve barış grubu üyeleri bırakılmalı: Operasyonlarla tutuklanan bütün siyasetçiler, insan hakları savunucuları ve silahı bırakıp barışa katkı yapmaya geldikleri için tutuklanan barış elçileri derhal özgürlüklerine kavuşmalı.
 
Medyanın katkısı: Barış için siyasi aktörlerin ve medyanın dilinin eşitliği ve özgürlüğü esas alması, çözüm için tüm tarafların katılabileceği bir müzakere zemininin oluşturulması önemli.
 
Barış Meclisi'nin kampanyası İnternet'te sürüyor

Bu arada, TBM, "Kürt sorununun çözümü için, silahlar susmalı, muhataplarıyla konuşulmalı ve Barış Davası tutukluları serbest bırakılmalı" dediği imza kampanyasını İnternet'te sürdürüyor. Kampanyaya imza vermek (http://turkiyebarismeclisi.org/imza/)    için TBM sitesi ziyaret edilebiliyor. 


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam