27/09/2021 | Yazar: Kaos GL
İz Öztat, Kevser Güler ve Aylime Aslı Demir’in seçici kurulunda yer aldığı Ankara Queer Sanat Programı Konuk Sanatçı Evi 2021 programına davet edilen sanatçılar Furkan Öztekin, Şafak Şule Kemancı ve Asya Leman oldu.
Sanatsal ifadenin queer potansiyellerine odaklanan Ankara Queer Sanat Programı Konuk Sanatçı Evi 2021’de de sanatçıları desteklemeye devam ediyor.
İz Öztat, Kevser Güler ve Aylime Aslı Demir’in seçici kurulunda yer aldığı 2021 programına davet edilen sanatçılar Furkan Öztekin, Şafak Şule Kemancı ve Asya Leman oldu.
Davet edilen sanatçılara 2 ay süreyle Ankara’daki iş birliklerini geliştirmeleri için konaklayabilecekleri bir ev tesis eden program aynı zamanda sanatçıların seyahat masraflarını, yaşam giderlerini ve eser-proje üretim maliyetlerini karşılıyor. Danışmanlar Kurulu aracılığıyla da sanatçıların araştırma süreçlerini desteklemek için atölyeler düzenleniyor.
Furkan Öztekin
Furkan Öztekin (d. 1993) Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisans eğitimini Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Anasanat Dalı’nda tamamladı. İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı (2018-2019) ve Arter Araştırma Programı (2020-2021) katılımcılarından biri oldu. Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi (2015); Genç Yeni Farklı, Galeri Zilberman (2016); Koloni, Abud Efendi Konağı / Schwules Museum (2017-2018); Pozitif Alan, Operation Room (2018); Dört Mevsimlik Mayıs, Mixer (2019); Dahili/Harici, Simbart Projects (2021) gibi çeşitli karma sergilere ve yarışmalara katıldı. Öztekin, mekân olgusunu sessizlik, boşluk, zaman, sınır ve ritim ekseninde yeniden ele alıyor. LGBTİ+ aktivizminden beslenen sanatçı, direniş ve hafıza mekânlarının belgeye dayalı tarihsel anlatılarını, sanatsal pratiği içinden yorumluyor.
Şafak Şule Kemancı
Şafak Şule Kemancı İstanbul merkezli, disiplinlerarası çalışan bir sanatçı ve eğitimcidir.
Şafak son dönem çalışmalarında bitki, mineral, insan ya da hayvan olmaya dair sınırların akışkan olduğu, erotik bir queer ekosistem hayal ediyor. Bu ekosistem sanatçının çalışmalarında malzemenin olanaklarını esneterek şekilleniyor. Belli bir zamana ya da mekâna ait olmayan bu ekosistemde izleyici yapay olanla doğal olan arasında bir yolculuğa davet ediliyor. Burası coşkuların, taşkınlıkların davetli olduğu hareketin tükenmediği bir yer.
Şafak'ın eserlerinde yoğun bir emek, bilincin aktığı, zihnin kendini performatif bir sürece bıraktığı noktada işlemeye başlıyor. Kendini tekrar eden desenler, dokular, figürler ve parçalar akıcı biçimde bir araya geliyor. Tekrarların bir araya gelişini, sanatçının uzun süredir bakışını yönelttiği queer ekosistemdeki bitkilerin tekrar tekrar yaprak açmasına benzetmek mümkün.
Lisans eğitimini tekstil tasarım alanında Londra’da Central Saint Martins College of Art and Design’da, yüksek lisansını sanat alanında Goldsmiths University of London’da tamamladı. Sanatçının üretimleri İstanbul, Londra ve San Francisco’da çeşitli mekanlarda sergilendi.
Metin: Fisun Yalçınkaya
Fotoğraf: Nazlı Erdemirel
Asya Leman
Asya Leman, İstanbul’da yaşayan, üreten aktivist ve görsel sanatçı. Lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Fotoğraf ve Video bölümünde, yüksek lisans eğitimini Film-Tv bölümünde tamamladı.
2015 yılından bu yana aktivist videolar üretiyor ve sivil toplum kuruluşları ile bağımsız çalışmalar yürütüyor.
2017-2018 yılları arasında İstanbul ve Göteborg’ta gerçekleşen SPoD ve İsveç Feminist Okulu Kvinnofolkhögskolan ile ortak yürütülen Film Aktivizm Atölyesinin proje yöneticiliğini yaptı.
2018’de ürettiği Hükmü Yok isimli kurmaca-belgesel kısa filmle beraber devletin bürokrasi aracılığıyla uyguladığı eril tahakküme karşı görsel anlatılar kurgulamakla ilgilenmeye başladı. Bürokrasinin toplumu tasnif etme biçimlerinin performatifliği, kimlik, toplumsal cinsiyet ve mekânsallık kavramlarının iç içe geçtiği yüzleşmeler işlerinin odağı haline geldi.
2019’da Hakikat Adalet Hafıza Merkezi tarafından düzenlenen ve Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında Karşı Sanat Galerisi’nde yapılan Aşikar Sır sergisine bir video çalışmasıyla katkı sundu.
2020 yılında bağımsız aktivist ve sanatçılar tarafından organize edilen TAPA (Transformative Art Project for Activists) projeye dahil oldu ve Aralık 2020-Ocak 2021 arasında Barınhan’da gerçekleşen sergiye Aile Cüzdanı isimli yerleştirme işini sergiledi.
Çoğunlukla kişisel deneyimlerden ortaya çıkan tahayyüllerde kendini de konunun öznesi olarak sahneye yerleştirerek üretimlerini gerçekleştiren sanatçı, kişisel tarihini oluşturan, biriktirdiği belgeler, fotoğraflar ve nesneleri kullanarak deneyimi tersine çeviren anlatılar oluşturmayı deniyor. Bu üretimleri çoğunlukla analog araçları kullanarak ve bir zanaata yönelerek gerçekleştiriyor.
2021yılının başında kurduğu Lub 28 isimli video üretim stüdyosu kapsamında farklı disiplinlerden gelen queer sanatçılar ile ortaklaştığı bir girişim içerisindedir. Bu girişimde queer sanatçılarla birlikte hayal kurar ve bu hayalleri hayata geçirmeye çalışır.
Seçici kurul hakkında
Kaos GL Akademi ve kültürel çalışmalar Koordinatörü Ankara Queer Sanat Programı Direktörü Aylime Aslı Demir'in de yer aldığı jüride Sanatçı İz Öztat ve küratör Kevser güler de yer aldı.
İz Öztat’ın pratiği, araştırdığı konuların belirlediği farklı mecralara yayılmaktadır. Bireysel ve kolektif süreçleri kapsayan; bastırılmış geçmişin bugüne musallat oluşu, yitirilenin izini sürme ve resmi anlatıların kurmacanın olanaklarıyla müzakeresine odaklanan sanat pratiğine devam etmektedir. Çağdaş sanat üzerine yazdıkları ve kurmaca metinleri farklı mecralarda yayımlandı. Amman, Berlin, Londra, Madrid, Meksiko, Oslo, Paris ve Yerevan’da misafir sanatçı programlarına katıldı. 2009–2011 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak ve 2016–2017 akademik yılında Oberlin College Görsel Sanatlar Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi. Sanatsal araştırmaları destekleyen ve çağdaş sanat alanında kendiliğinden örgütlenen oluşumlara katkıda bulundu.
Kevser Güler’in ekiplerinde olduğu sergi ve projelerin bazıları: Kayalar ve Rüzgarlar, Mikroplar ve Kelimeler, Kerem Ozan Bayraktar Solo Sergisi, Sanatorium, İstanbul, 2019; Mıknatıs ve Ay, Nilbar Güreş Solo Sergisi, Galerist, İstanbul, 2019; etten, kemikten, ikinci sergi, Bilsart, İstanbul, 2019; Patates Yetiştiricileri, Kitap ve Araştırma, İstanbul, Nevşehir ve Rotterdam, 2019; etten, kemikten, birinci sergi, Operation Room, İstanbul, 2019; Ekolojinin Geleceği, Corridor Project Space, Amsterdam, 2018; Koloni, Kaos GL 2. Çağdaş Sanat Sergisi, Istanbul, 2017; Dünyadan Çıkış Yolları, Cappadox, Nevşehir, 2017; Gelin Bahçemizi Ekelim, Cappadox, Nevşehir, 2016; Canlı/Madde: İçinde ve İçinden, Proto5533, Istanbul, 2016; Kapadokya Çarpması, Cappadox, Nevşehir, 2015. 2007-2014 yılları arasında İstanbul Bienali ekibinde görev alan Kevser, 2014 yılından bu yana Arter koleksiyonu üzerine araştırma yapıyor ve aynı zamanda küratörlük çalışmalarına devam ediyor.
Etiketler: kültür sanat