29/03/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Kaos GL, Ankara Üniversitesi Psikoloji Öğrencileri Topluluğu’nun davetiyle Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde bugün ‘Cinsel Çeşitliliğe Dair Sıkça Sorulan Sorular Atölyesi’ düzenledi.

Ankara Üniversitesi DTCF Cinsel Çeşitliliği Sıcak Karşıladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL, Ankara Üniversitesi Psikoloji Öğrencileri Topluluğu’nun davetiyle Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde bugün “Cinsel Çeşitliliğe Dair Sıkça Sorulan Sorular Atölyesi” düzenledi. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı etkinlikte eğitimden evlat edinmeye, dinden demokrasiye pek çok konu tartışıldı.
 
Kaos GL adına Aslı Demir ve Ömer Akpınar’ın yürüttüğü etkinlikte kadın ve erkek arasındaki ilişkiyi mutlak olarak yücelten ve bunun dışında kalan oluşları değersizleştiren heteroseksizm ideolojisi ana başlık olarak ele alındı. Heteroseksizm, hayatın farklı alanlardaki tezahürleriyle cinsiyet, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim kavramları üzerinden tartışıldı.
 
“Cinsel Eğitim Derslerinde Çocuklarımıza Eşcinselliğin de Öğretilmesini İstedik”
Okullarda verilen eğitimin toplumsal cinsiyet rolleri ve makul cinselliklerle ilgili önyargıları yeniden ürettiğiyle ilgili karamsar havayı bir katılımcı şu sözleriyle dağıttı:
 
“Benim çocuğum ilköğretim okulundayken onlara cinsel eğitim dersi verilecekti. Veliler olarak biz de dedik ki bu çocuklara sadece kadın-erkek cinselliği öğretilmesin, eşcinsellik de anlatılsın. İstanbul’da muhitimizden ötürü bu kabul edildi ve şimdi o eğitimi alan çocuğuma ve arkadaşlarına baktığımda eşcinselliğin onlar için ne kadar sıradan olduğunu görüyorum. Hatta ortaokul döneminde eşcinsel olarak açılan arkadaşları olmuştu.”   
 
Bir diğer katılımcı ise translara yönelik önyargılarını kardeşinin anaokulunda sürekli tayt giymek isteyen bir “erkek” çocuğunu gördükten sonra aştığını paylaştı.
 
“Meslek Yasamız Olsa Psikologlar LGBT’lere Karşı Etiğe Aykırı İşler Yapamazdı”
“Değişmesi, heteroseksüel olması, kız/erkek gibi davranması” için psikologlara götürülen kişilerle ilgili sıkıntının yasal yanına dikkat çeken bir psikoloji öğrencisi şunları söyledi: “Psikologlar olarak Türkiye’de bir meslek yasamız olmadığından eşcinselleri ve transları ‘değiştirme’ iddiasındaki psikologlara karşı herhangi bir yaptırım uygulanamıyor. Etik kurallara aykırı çalışan psikologlar en fazla Türkiye Psikologlar Derneği üyeliklerini kaybediyorlar.”
 
LGBT’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) çoğunluğun kurallarını yok etmeye yönelik nafile bir çaba içinde olduklarına yönelik bir yorum ise ayrıcalıklı kesimlerin azınlıkları dinlemesi ve anlaması gerektiği yönündeki görüşlerle karşılaştı.
 
Psikoloji Öğrencileri Topluluğu

Cinsel çeşitlilik ve LGBT hakları üzerine bir etkinlik yapmayı geçen yıldan beri düşündükleri belirten topluluk üyesi Ulaş, Dekanlığın bu konuda kendilerine herhangi bir engellemede bulunmadığını belirtti. Gelecek yılın topluluk başkanı olmayı isteyen Ulaş, bir sonraki dönemdeki hedeflerinin topluluğun imzasıyla “Bu kampüste eşcinseller vardır!”, “Bu kampüste engelliler vardır!” şeklinde bir sticker çalışması yapmak olduğunu söyledi. 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam