08/02/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen 70 akademisyen için Cebeci Kampüsünde basın açıklaması ve dayanışma toplantısı yapıldı.

Ankara Üniversitesinden ihraç edilen akademisyenler: Barış talebi suç olamaz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Üniversitesinden ihraç edilen 70 akademisyen için Cebeci Kampüsünde basın açıklaması ve dayanışma toplantısı yapıldı.

                                                     Fotoğraf: Gözde Demirbilek

Dün akşam yayınlanan 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen 70 akademisyen için bugün, Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde toplanıldı. Akademisyenlerin Cebeci kampüsünde okuduğu basın açıklaması çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

Sabahın erken saatlerinde Cebeci kampüsünde toplanan öğrenci ve akademisyenlere destek vermek için Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Mustafa Akaydın, İlhan Cihaner, Musa Çam, Gaye Usluer, Mustafa Balbay, Şenal Sarıhan ve Sezgin Tanrıkulu kampüse geldi.

“Başkanlık sisteminin bir benzeri Ankara Üniversitesinde uygulanıyor”

Akademisyenler adına konuşmayı, 1 Eylül’de çıkarılan 672 no’lu KHK’yla Ankara Üniversitesinden ihraç edilen Aysun Gezen yaptı. Gezen konuşmasına, aydınların, bilimsel özgürlüğü ve üniversitenin özerkliğini savunanların hedef gösterildiğini söyleyerek başladı. Entelektüellerin kamusal sorumluluğunun yok sayıldığı ve barış talebinin suç kabul edildiği akademiden atılmış olsalar da dayanışma ile yan yana durmaya devam edeceklerini ve sonuna dek mücadele edeceklerini ekledi. Aysun Gezen, “Rektörden kaynaklı ayrı bir saldırı var. Rektör meseleyi kişisel kin haline getirdi” diyerek başkanlık sisteminin bir benzerinin Ankara Üniversitesi’nde uygulandığını belirtti. Gezen, özgür üniversite talebini yineleyerek konuşmasını bitirdi.

Aysun Gezen’in konuşmasının ardından sözü, CHP Eğitim Komisyonu Sözcüsü Gaye Usluer sürdürdü. Usluer, hükümetin muhalif olan herkese düşman olduğu, muhalif olan her sesi susturmak istediğini ifade etti. Kendinin de mülkiyede yüksek lisans öğrencisi olduğunu belirten Usluer, “Korkmak yok, inançsızlık yok, umutsuzluk yok” dedi.

“Sarayın ibişi olmayacağız”

1 Eylül’de çıkarılan KHK’yla Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki görevinden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter konuşmasında, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan ve sonradan adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Hakkâri Üniversitesi eski rektörü Ebubekir Ceylan’ın Ankara Üniversitesi’ne transfer edilmesinden bahsetti. Yiğiter, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş'in talebi üzerine gerçekleşen şaibeli transferin basına yansımasının ardından Ebubekir Ceylan’ın görevden alındığını hatırlattı. Ayrıca Yiğiter, ÖSYM’nin dil sınavına alternatif olarak getirilen YÖKDİL sınavının sorularının Ankara Üniversitesi güvencesinde olduğunun altını çizerek, “Erkan İbiş AKP Siyaset Akademisi’nin hocasıdır. Yandaşlığıyla ihraçlara imza atmıştır” dedi. Yiğiter konuşmasını, dayanışma mesajlarıyla bitirdi.

Konuşmaların ardından, toplananlar “rektör istifa”, “sarayın ibişi olmayacağız”, “bu suça ortak olmayacağız” sloganları ile dağıldılar.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret