07/10/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL, Pembe Hayat ve T-Der’in de katkılarıyla Ankara Üniversitesi’nde 10 haftalık LGBT hakları hukuk kliniği programı başlıyor.

Ankara Üniversitesi’nde toplumsal cinsiyet hukuk kliniği Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL, Pembe Hayat ve T-Der’in de katkılarıyla Ankara Üniversitesi’nde 10 haftalık LGBT hakları hukuk kliniği programı başlıyor.
 
Ankara Üniversitesi’nden “Hukuk Klinikleri ve İnsan Hakları Kliniği” seçmeli dersi altında “Toplumsal Cinsiyet Kliniği”nde bu yıl LGBTİ hakları tartışılacak.
 
10 hafta devam edecek program Kaos GL, Pembe Hayat ve T-Der’in de katkılarıyla hazırlandı. Alanda çalışan aktivistler, avukatlar ayrıca akademisyenler konuk olacak. Kavramlardan vaka örneklerine ve mevzuata kadar geniş bir yelpazede LGBT hakları konuşulacak.
 
Hukuk kliniği nedir?
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve Hukuk Kliniği programının yürütücüsü Prof. Dr. Gülriz Uygur hukuk kliniklerinin amacını KaosGL.org’a anlattı:
 
“Ankara Hukuk Fakültesindeki Hukuk Kliniklerinin amacı, hukuk fakültesindeki öğrencilerimize uygulamadan hareket ederek insan hakları problemlerini görebilecekleri bir düşünme biçimini kazandırmaktır. Bu noktada kişi olma ve hukukçu olma modellerinin nasıl aynı insan kişisinde birleştiğinin ve yapıp etmelerle adalete nasıl katkıda bulunulacağına dair öğrencilerimizde farkındalık kazandırılmasını ve onların önlerine gelen hukuki uyuşmazlıklarla dertlenerek ilgilenmelerini sağlamak istiyoruz. Diğer bir ifadeyle, Ankara Hukuk Fakültesi öğrencilerinde başta adil olma olmak üzere belirli erdemlere sahip hukukçu kimliğini ortaya koymaya çalışıyoruz.”
 
Her bir hukuk kliniğinin içeriğinin konusuna göre değiştiğini vurgulayan Uygur şöyle devam etti:
 
“Ancak bütün kliniklerin çalışmaları uygulamaya yönelik olup, ilgili kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliğinde çalışmalar sürdürülmektedir. Kliniklerin çalışmalarının arasında hukuki bilgiye ihtiyacı olanlara yönelik seminerler verme, çalıştaylar yapma, hukukla düzenlenmesi gereken konularda düzenlemeler hazırlama, hukuki yardıma ihtiyacı olanların davalarıyla ilgili olarak Baroların adli yardım mekanizmalarıyla işbirliği yapma, hukuki bakımdan önemli davalara ilişkin hâkim, savcı, avukat ve akademisyenlerin katılımıyla çalışmalar yapmak yer almaktadır.”
 
Kliniğin hafta hafta programı ise şöyle:
1.       Hafta Tanımlar Temel Kavramlar
2.       Hafta  İfade Özgürlüğü
3.       Hafta Nefret Söylemi
4.       Hafta Yaşam Hakkı/İşkence ve Kötü Muamele
5.       Hafta Mevzuat Taraması/Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Kabahatler Kanunu ve PVSK
6.       Hafta Cezasızlık
7.       Hafta Sağlık Hakkına Erişim ve Kişisel Verilerin Korunması
8.       Hafta Trans Geçiş Süreci
9.       Hafta Çalışma Hakkı
10.     Hafta Vaka Tartışması 
 
Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleri bu programa, Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı'nın (DİHAA) finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi çerçevesinde katkı sunmaktadır.

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam