09/04/2018 | Yazar: Kaos GL

Saldırganlar karakolda da tavırlarını sürdürüp, “İbnesiniz diye saldırdık” dedi.

Ankara’da transfobik saldırı: “İbnesiniz diye saldırdık” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara’da bir trans kadın silahlı saldırıya uğradı. Polis saldırganlarla kadını bir araya getirdi. Saldırganlar karakolda da tavırlarını sürdürüp, “İbnesiniz diye saldırdık” dedi.

Pembe Hayat’ın haberine göre 5 Nisan gece saatlerinde Ankara’nın İskitler semtinde bir trans kadın nefret saldırısına uğradı.

Siyah araçla yaklaşan saldırganlar, araçtan indikten sonra sopalarla trans kadına saldırdı. Arkadaşının aracına binip olay yerinden uzaklaşan trans kadının ardından saldırganlar aracı bir müddet takip ederek silah ile havaya ateş açtı.

Önce Emniyet Genel Müdürlüğü’ne giden trans kadın ve arkadaşı, orada polislerin ilgisiz tavrıyla karşılaşınca darp raporu alıp İsmetpaşa Karakolu’na gittiler. Karakola gelen saldırganlar, ailelerini de çağırıp karakolun içinde şikayetçi olmamaları için trans kadınları tehdit ettiler.

“İbnesiniz diye saldırdık”

Polisler, trans kadınları saldırganlar ile bir araya getirdi. Ardından yüksek alkollü saldırganlar, trans kadınlara “ibnesiniz diye saldırdık” diye bağırarak üstlerine yürüdü.

İfadesi alınan trans kadınlar, karakoldan ayrıldı. Saldırganlar ise serbest bırakıldı.

Nefret suçlarında mekan kamusal, failler ikiden fazla, polis ilgisiz!

Kaos GL Derneği, 2017 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı.

Rapora göre nefret suçları daha çok kamusal alanlarda işleniyor, failler çoğunlukla iki kişiden fazla ve saldırılar görgü tanıklarının gözü önünde gerçekleşiyor.

Vakaların beşte üçünde failler iki veya daha fazla sayıda kişiden oluşuyordu. 117 olaydan 32’sinde failler üçten fazla kişiydi.

Rapora göre; mağdurların çoğu ailelerinden ve kolluk kuvvetlerinden ciddi biçimde korkuyorlardı. Mahkemelere veya diğer devlet aygıtlarına güvenmiyorlardı. Bu nedenle de kolluk kuvvetlerine veya mahkemelere son derece az sayıda olay ihbar edildi. 117 vakadan sadece 19’u polise bildirilirken sadece 7’si mahkemeye intikal etti. Sadece 1 vakada polis olayı nefret suçu olarak değerlendirdi.

Rapor hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

2018 Nefret Suçları Araştırması devam ediyor

Kaos GL, 2018 yılında homofobik ve transfobik nefret suçuna maruz kalan ya da tanık olanları araştırmaya katılmaya çağırıyor. Araştırmaya katılmak için burayı ziyaret ediniz.

İlgili haberler:

2017 Nefret Suçları Raporu: Failler ikiden fazla, mekan kamusal alan

Nefret Suçları Raporu önsözü: Olumluya doğru değişim yok!

Nefret suçuna maruz kalanlar bundan nasıl etkileniyor?

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam