27/11/2016 | Yazar: Kaos GL

Polis, Ankara’da 25 Kasım eylemi için bir araya gelenlere saldırarak 11 kadını gözaltına aldı.

Ankara’da 25 Kasım eylemine polis saldırısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polis, Ankara'da 25 Kasım eylemi için bir araya gelenlere saldırarak 11 kadını gözaltına aldı.

Fotoğraf: Jinha

Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü için, 26 Kasım’da 14:30’da Kolej Meydanı’ndan Sakarya Meydanı’na yürümek üzere çağrı yaptı. Kadınlar saat 14:00’ten itibaren Kolej Meydanı’nın yanındaki Kurtuluş Parkı’nda bir araya gelmeye başladı. Yürüyüşün başlama noktası olarak belirlenen Kolej Meydanı’nda çok sayıda polis ve TOMA vardı.

Gözaltına alınan kadınlar, Fotoğraf: Ankara Kadın Platformu

Polis, OHAL gerekçesiyle yürüyüşe izin olmadığını söyleyerek “Dağılın” uyarısı verdi. Eylem bölgesini terk etmeyen kadınlara polis saldırarak gözaltı yaptı. 11 kadın gözaltına alındı.

“Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”

Polislerin yürüyüşlerine saldırdığı kadınlar Sakarya Meydanı’nda bir araya gelerek “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” yazılı bir pankart açtılar.

Ankara Kadın Platformu adına konuşma yapan Sevinç Koçak kadın cinayetlerine dikkat çekerek “Susmayacağız!” dedi: “’Mırıldan’ diye erkeklere akıl veren, ‘madam gibi değil adam gibi’ diyen eril siyasetçilerin erkek şiddetini ve cinsiyetçiliği meşrulaştırmasına karşı susmuyoruz. Barış isteyen akademisyenleri, kadın gazetecileri, yazarları, eğitimcileri haksız, hukuksuz bir şekilde işten çıkarmaya çalışarak sesimizi kısacağımızı düşünenlere inat, susmuyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş, biz kadınların sesi olmuş kadın milletvekilleri ve belediye başkanları tutuklayarak biz kadınları susturacağını sananlar, susmuyoruz. 12 yaşındaki çocuklarda rıza aranmasına, çocukların istismarcılarıyla zorla evlendirilmesine neden olabilecek TCK 103. maddeye getirilen yeni düzenlemeyi asla kabul etmiyoruz! Bu yasa iptal edilene kadar, tüm çocuklar için asla susmuyoruz.”

“Bunun adı darbedir, darbenizden korkmuyoruz!”

Sevinç, KHK’lara atıfta bulunarak “Sokağa çıkma yasaklarıyla katlettiğin yüzlerce insanı, yerle bir ettiğin evlerimizi, semtlerimizi, şehirlerimizi unutursak kalbimiz kurusun, ey devlet senden korkmuyoruz. OHAL bahanesiyle bir gecede çıkardığınız kararnamelerle hukuksuzlukta rekor kıranlar, bunun adı darbedir, darbenizden korkmuyoruz. Polislerini üzerimize salarak, biz kadınları haklarımızı aradığımız, irademizi savunduğumuz için gözaltına almaya, tutuklamaya çalışarak bizleri sindireceğini sananlar, cevabımız bellidir, korkmuyoruz” dedi.

“Nefret düzenine itaat yok!”

Toplumsal dayatmalara ve kalıpları hedef alan Sevinç, “İkili cinsiyet sistemine sıkışmış, heteroseksizmin tek doğru olduğunu savunanlara inat, biz lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve heteroseksüel bireyler, nefret düzeninize itaat etmiyoruz. Emek sömürüsüne, güvencesizliğe, iş yaşamından biz kadınları uzaklaştırmaya dönük uygulamalarınızı kabul etmiyoruz, sömürü düzeninize biz kadınlar itaat etmiyoruz. Şort giydi diye, boşanmak istedi diye, gece sokakta yürüdü diye, bildiri dağıttı diye erkeklerin şiddetini hak ettiğimizi düşünenler, biz kadınlar hayatlarımıza sahip çıkıyoruz, erkek egemen sisteminize itaat etmiyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.

Açıklamanın ardından zılgıt ve halaylarla eylem son buldu.

Gözaltına alınan 11 kadın saat 20:00 sularında serbest bırakıldı.


Etiketler: kadın
İstihdam