08/03/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Hayır’lı direnişler: Ankara’da kadınlar valiliğin 8 Mart yasaklamalarına rağmen bir araya geldiler.

Ankara’nın 8 Mart’ı: Kadın Grevi’ne selam olsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hayır'lı direnişler: Ankara’da kadınlar valiliğin 8 Mart yasaklamalarına rağmen bir araya geldiler.​

Valilik yasağına rağmen kadınlar, Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Kurtuluş Parkı’nda toplandılar.

Polis park girişinde çantaları ve pankartları kontrol etti. 

Kadınlar miting başlamadan önce, 8 Mart için Bursa’dan Ankara’ya yola çıkan ve otobüs kazasında hayatını kaybeden Türk Metal Sendikası üyesi 7 işçi kadınlar için saygı duruşunda bulundu.

Platformun 8 Mart açıklaması Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak okunduktan sonra HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın kadınlara gönderdiği mesaj okundu.

8 Mart 2017 Kadın Grevi’ne selam olsun!

Ankara Kadın Platformu’nun 8 Mart metninin tamamı şöyle:

“Çocuk istismarcılarını aklamak için önümüze konulan yasaya HAYIR dedik. Meclisin önünü, içini ve alanları doldurarak yasayı geri çektirdik. Kürtaj yasağına HAYIR dedik. Engelledik. Yasaklara, baskılara karşı HAYIR dedik sokaklarda olduk. Grevlerde, direnişlerde, eylemlerde baskılara karşı HAYIR dedik en ön saflarda yer aldık. Şortumuza, kahkahamıza, sokakta, markette, parkta dolaşmamıza, evlenmemize, boşanmamıza, kaç çocuk doğuracağımıza, cinsel yönelimimize, kimliğimize yani hayatımıza dair her alana müdahale etmek istediler, HAYIR dedik.”

Selam olsun Kadın Grevi’ne!

“Yine meydanları doldurduk, sessiz kalmadık. Yaşadığımız coğrafyada siyasi iktidarın git gide şiddetlenen kadın düşmanı politikalarını biliyor ve HAYIR demeye devam ediyoruz. Taciz, tecavüz, kadın cinayetleri, çocuk istismarı ve kadının çalışma yaşamına yönelik saldırılar artarak devam ederken biz kadınlar erkek devletin bütün yasalarına ve yasaklarına HAYIR diyoruz. Bütün şiddetiyle devam eden ve kadın bedeni üzerinden de saldırılarını sürdüren savaşın şiddetine karşı çıkıyor ve HAYIR diyoruz. Bir gecede çıkan KHK’lara karşı işimiz, ekmeğimiz için direnişi ve dayanışmayı büyüttük, HAYIR dedik.”

 “Bu 8 Mart’ta grev çağrısıyla alanlara çıkan dünya kadınlarını ve grev kararı alan birçok ülkedeki kız kardeşlerimizin sesine ses oluyoruz. Biz Türkiyeli kadınlar da, dünyadan yükselen bu sese ses veriyoruz. Biz kadınlar yeni yaşam kurma iradesinin öncüleri olma iddiamızı sürdürüyoruz. Biliyoruz ki; tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu saldırıları yine kadınların mücadelesi ile engelleyeceğiz. 8 Mart 2017 Kadın Grevi’ne selam olsun.”

Mücadelemizi büyüteceğiz!

“Özgürlük mücadelesi verdikleri için hapishanede olan kadın vekillere, belediye eş başkanlarına ve tüm kadın tutsaklara selam olsun. 8 Mart’ın isyan ateşi ve kadınların sınırsız gücüyle tüm dünyada direnen yaşamları ve özgürlüklerine sahip çıkan kadınlara selam olsun. Fabrikalarda, atölyelerde, iş yerlerinde sömürü düzenine inat insanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadelemizi büyüteceğiz.”

“Başka bir dünyanın, başka bir yaşamın mümkün olduğunu biliyoruz. Biz kadınlar tüm renklerimizle, ‘hayır’larımızla dünyayı değiştireceğiz. Yaşam bizimle güzelleşecek çünkü yaşamın öznesi biziz. Bahar bizimle gelecek.”

Basın açıklamasından sonra müzisyen Gülay Akgün’ün “Artık Hayır” şarkısını söyledi. 8 Mart Mitingi halaylarla ve türkülerle sona erdi.

Ankara: 8 Mart Feminist Gece Eylemi nerede olacak?

Feminist Gece Eylemi, 8 Mart akşamı saat 20:00'de Yüksel Caddesi'nde başlayacak. Kadınlar; şarkılarla, türkülerle özgürlüğe ses çıkartacak. Eylemin ardından Nefes Bar'da buluşan kadınlar kutlamalara devam edecek.


Etiketler: kadın
nefret