04/01/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği KuirFest, 16-23 Ocak tarihleri arasında Ankara’yı kuir bir başkent hâline getirmeye hazırlanıyor.

Ankara’yı Kuirleştirecek Festival İçin Geri Sayım Başladı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği KuirFest, 16-23 Ocak tarihleri arasında Ankara’yı kuir bir başkent hâline getirmeye hazırlanıyor. Festival yönetmeni Bilge Taş ile 3. KuirFest’in öne çıkan filmlerini, gösterimler kadar dikkat çeken yan etkinliklerini ve tabii ki yoğun emek gerektiren bu süreci nasıl ördüklerini konuştuk.
 
KuirFest’in başlamasına iki haftadan az bir zaman kaldı. Bu yılki hazırlık ve geri sayım sürecini kısaca anlatabilir misin?
Öncelikle bütün yıl LGBTİK (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks, kuir) temalı film festivallerinin programını takip ediyoruz. Yurtdışındaki festivallerde programcılık yapan arkadaşlarımız ile birbirimize danışıyoruz. Mümkünse Berlinale’de yapılan kuir programcılar toplantısına katılmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda dağıtımcılardan LGBTİK temalı filmlerin ön izleme kopya veya linklerini isteyip filmleri izlemeye başlıyoruz. Bir yandan programı hazırlarken bu kapsamda projeler yazmaya başlıyoruz ve yabancı ülke elçiliklerine ve insan hakları kuruluşlarına proje başvuruları yapıyoruz. Aynı zamanda yurtdışındaki LGBTİK film festivalleriyle ortak kısa ve belgesel programı hazırlıyoruz. Bu sene Oslo GL Film Festivali, Transcreen Amsterdam Film Festivali ve en önemlisi Rusya’daki Side by Side LGBT Film Festivali’nden seçkiler gösterilecek. Festivaller adına katılan katılımcılar gösterim sonrası programlarını ve kendi ülkelerindeki LGBTİK birey ve grupların durumunu anlatacak seyircimizi bilgilendirecek.
 
Bu arada gösterimler, sözel bölümler ve partiler için mekân ayarlaması yapıyoruz. Filmlerin altyazıları çevirtiliyor ve aynı zamanda filmlerin gösterim kopyaları yurtdışından taşınmaya başlıyor. Basılı malzemeler için içerik hazırlanıp basın sponsorları ile anlaşmalar yapılıyor. Tanıtımlar ve açılış gecesi için de hazırlıklar aynı anda devam ediyor.
 
KuirFest bu yıl 3. kez düzenleniyor. Festivalde bu yıla özgü neler var, kuir sinemaseverleri bu yıl neler bekliyor?
KuirFest’in en sevilen filmlerinden biri olan "Heavy Girls/Ağır Ablalar"ın yönetmeni Axel Ranisch’in yeni filmi "I Feel Like Disco", İngiliz şair Elizabeth Bishop’ın ilham bulmak için gittiği Rio de Janeiro’da tanıştığı mimar Lota de Macedo Soare ile ilişkisini anlatan "Reaching For the Moon/Nadide Çiçekler", Elena Cotta’ya Venedik Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü getiren "A Street in Palermo/Palermo’da Bir Sokak", toplumsal cinsiyet rollerinin dışında yer almanın ilhamından beslenerek deneysel bir yöntemle hikâyesini anlatan "She Male Snails/Trans Salyangozlar", tarot kartlarından fal bakarak hayatını kazanan Mendozalı travesti Veronika’nın üniversitede psikoloji okuma hayallerini anlatan “Veronica Videla’s Passion/Veronica’nın Tutkusu”, ilk gösterimini Cannes Film Festivali’nde yapan ve ‘Kuir Palmiye’ ödülü için yarışan, koşu bursuyla McGill Üniversitesi’ne giden Sarah’ın cinsel uyanışını komik ve ironik bir dille anlatan “Sarah Prefers to Run/Sarah Koşmak İstiyor” ve trans erkek inisiyatifi Voltrans üzerine P. Ulaş Dutlu ve Özge Özgüner'in Mart 2012’den beri üzerinde çalıştığı, 26 Eylül’de kaybettiğimiz Ali Arıkan’ın da kendi hikâyesini paylaştığı "Voltrans" belgeseli 3. KuirFest’in ilgi çeken filmlerden sadece birkaçı.
Ayrıca Avusturya’lı yönetmen Peter Kern’i anlatan belgeseller ve yönetmenin çektiği filmleri içeren bir bölüm de festival programında yer alıyor. Bu bölüm filmlerinden sonra sinema yazarları Engin Ertan ve Müge Turan eşliğinde Kern’i sinemaseverlere tanıtıcı bir söyleşi gerçekleştirilecek.
 
Festivalin yan etkinlikleri arasında çeşitli atölyeler var. Bu yan etkinliklerin kapsamı hakkında neler söyleyebilirsin?
Festival’de bu yıl bir karnaval havası olduğunu söylersek abartmış olmayız. Yurtdışından gelen konuk ve katılımcılar çeşitli söyleşiler yapacaklar. Mads Ananda Lodahl ile yapılacak olan “Mads Ananda Lodahl ile Kuir Direnişin Yeni Formları Üzerine” başlıklı Tayfa Kitapkafe’de iki gün sürecek bir atölye düzenleyeceğiz. Danimarka’dan festivalimize katılan Lodahl bu atölyeyi dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenliyor. Bu atölyenin bize heteroseksist dünya düzeninin sadece LGBTİK bireyler değil aslında toplumda yaşayan ve biraz farklı olan/olmak isteyen her bireyi bile nasıl “hizaya” soktuğunu anlamak ve bununla mücadele etmenin yeni yolları üzerine kafa yormak adına oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Direniş temalı bir ikinci atölyemiz “Stencil Atölyesi”: Ankara mekânlarını sanatsal ve protest stencil ve sokak sanatı örnekleri ile politikleştiren sanatçı ve eylemcilerin desteği ile festival kapsamında yine aynı mekânda bir stencil atölyesi düzenlenecek. Bir diğer atölyemiz ise Kuir Gezi Hikâyeleri Atölyesi: Gezi Parkı olaylarıyla aslında yıllardır süren LGBTİK direniş kültürü görünürlük kazandı. Bu tecrübelerden yola çıkarak festival bu sene İstanbul ve Ankara’dan katılımcılarla ‘Kuir Gezi Hikâyeleri’ atölyesi düzenliyor. Direniş mekânında yaşanan hikâyeler kuir detaylarla çok daha renkli bir şekilde paylaşılacak.
 
Festivalimizin bir başka sürprizi ise Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin hazırladığı sözlü tarih projesi olan ve basılan “80’lerde Lubunya Olmak” adlı kitaptan uyarlanan tiyatro oyununun festival kapsamında sahnelenmesi olacak.
 
Ayrıca post-prodüksiyonu yeni biten ve ilk gösterimini festivalimizde gerçekleştirecek olan Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi’nin hazırladığı “Voltrans” belgesi gösterilecek ve yakında zamanda kaybettiğimiz İnisiyatif’in kurucularından Ali Arıkan anısına gösterim sonrası inisiyatif katılımcıları ve yönetmen ile söyleşi yapılacak. 
 
LGBT aktivisti Barış Sulu’nun yönettiği “Dikkat! Okulda Trans Var” isimli, trans erkeklerin okul tecrübelerini ve büyüme sürecinde yaşanan bu ayrımın onları nasıl yaraladığını anlatan belgeselin arkasından katılımcılar ve yönetmenler ile söyleşi gerçekleştirilecek.
 
Bunun yanı sıra Cuma ve Cumartesi geceleri Nuri Harun Ateş ile Kafası Karışık Kontrtenor şovu ve DJ Cenk Erdem eşliğinde Noxus’ta partilerimiz olacak.
  
Festivalle ilgili gelişmeleri ve haberleri kaosGL.org’dan duyurmaya devam edeceğiz. Festivalin kendi sitesine ise bu bağlantıdan ulşabilirsiniz.

 


Etiketler: kültür sanat
nefret