03/12/2018 | Yazar:

Tangoyu tüm cinsel yönelim ve kimliklere ait kılan queer tango atölyeleri Faysal Tekoğlu ile Ankara’ya geliyor. Atölyeyi Tekoğlu’na sorduk.

“Ankara’ya biraz queer tango gerek” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tangoyu tüm cinsel yönelim ve kimliklere ait kılan queer tango atölyeleri Faysal Tekoğlu ile Ankara’ya geliyor. Atölyeyi Tekoğlu’na sorduk.

Tangoyu heteroseksist figürlerden kurtaran queer tango eğitimi veren Faysal Tekoğlu Ankara’ya geliyor. Fırsat bu fırsat dedik ve Tekoğlu ile Ankara’da bulunan Turuncu Sanat’ta sürdüreceği queer tango atölyeleri konuştuk.

Tekoğlu, Ankara’nın queer tangoya ihtiyacı var, diyor ve ötekinin olmadığı bir tangoyu yaratacaklarını söylüyor. Gerçekten hayali bile müthiş!

Sözü Faysal Tekoğlu’na bırakalım…

“Bütün cinsel yönelim ve kimliklerin olduğu partnerli bir dans…”

Queer tango, bir dans olarak tangonun kendisine bile yabancı olanlar için oldukça yeni bir kavram. Bize kısaca queer tango’nun prensiplerinden bahseder misin?

En basit ve anlaşılır haliyle ifade edersek queer tango LGBTİQ+’ların yaptığı tangodur. Temel prensibini seksizme karşı olmasından alır. Doğal olarak da cinsiyetçi rollerin, yapıların, pratiklerin hepsine birden karsı duruşla beraber yapıbozucu bir özelliktedir. Tangoyu ikili cinsiyet sisteminden çıkarıp tüm cinsel yönelim ve kimliklere ait kılar.

Queer Tango ile dönüştürmek, değiştirmek istediğin nedir?

Esas yapmaya çalıştığımız şey queer tangoyla beraber herhangi bir şeyin cinsiyetler üzerinden yapılmamasını sağlamak. Ötekinin olmadığı bir tangoyu yaratmak ve bunun pratikteki araçlarını sağlamak. Bütün cinsel yönelim ve kimliklerin olduğu partnerli bir dans… Hayali bile müthiş, biz bunu queer tango ile gerçek hale getiriyoruz.

“Toplumsal cinsiyet rollerini bir kenara bırakmaya hazır tüm kadın ve erkeklerde atölyelere gelebilir”

Bugüne kadar nerelerde atölyeler gerçekleştirdin? İnsanların katılımı ve tepkisi nasıl oluyor?

Türkiye içinde çok fazla atölye çalışması yaptım. İstanbul, İzmir, Ankara, kamp ve festival organizasyonları, Onur Haftası. En son Türkiye Vegan Yaşam Kampı’ndaydım. Birçok yer ve zamanda atölyeler yaptım. Bir kısmını hatırlamıyorum. Yurt dışında da Berlin’de Queer Tango Festivali’nde atölye gerçekleştirdim. Genel olarak atölyelere katılım iyi ve dönüşler olumlu oluyor. Zaman zaman bu oran düşüyor ama ilgi hep var. Türkiye’nin koşulları çok değişken bu yüzden queer tango’ya katılımlar da Türkiye gibi değişken. Sanırım gelen güzel ve olumlu tepkiler olmasa queer tango bu kadar uzun sure ayakta kalamazdı. Gelen her olumlu dönüş bizi mutlu ediyor, motivasyon kaynağı oluyor.

Katılımcılardan beklediğin özellikler var mı? Atölyelerine herkes gelebilir mi?

Beklediğimiz tek özellik cinsiyetçi ve fobik olmamaları. Atölyenin esas kitlesi ya da beklentisi LGBTİQ+’ların katılımlarını sağlamaktır. Çünkü queer tango LGBTİQ+’ların tangosudur. Toplumsal cinsiyet rollerini bir kenara bırakmaya hazır tüm kadın ve erkeklerde atölyelere gelebilir.

“Ankara’ya biraz queer tango gerek”

Ankara'da Turuncu Sanat'ta gerçekleşecek atölye ile ilgili ayrıntılar nelerdir?

İstanbul’da ve İzmir’de queer tango atölyelerimiz vardı. Ancak Ankara’da atölye gerçekleştirmek her zaman benim için daha özel olmuştur. Bu nedenle Turuncu Sanat ekibi ile konuştuk ve Ankara’ya biraz queer tango gerek dedik. Her Cuma akşamı Turuncu Sanat’ta gerçekleşecek atölye katılımcıların kayıt olması ardından başlayacak. Atölyemizin belli bir kontenjanı var. O nedenle hızlı davranmaları iyi olabilir. Kayıt olmak veya detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlar afişimizde bulunan iletişim numarasından ulaşabilirler.

Faysal Tekoğlu kimdir?

1966 yılında Diyarbakır’da doğan Faysal Tekoğlu 1984 yılından beri dansla, 1998’den beri de tangoyla ilgileniyor. Arjantin’de de tango eğitimi almış olan Tekoğlu, 2005 yılından beri tango, 2008 yılından beri de kuir tango dersi veriyor. Verdiği Kuir tango dersleri, heteroseksüel dans camiasına LGBTİ bireyleri davet eden bu topraklardaki tek çalışma olmayı sürdürüyor. 2011 Onur Yürüyüşü’ndeki kuir tango dans gösterisi, tiyatro festivallerinde verdiği kuir tango dersleri, yurtiçi ve yurtdışında katıldığı atölyeler, toplumsal cinsiyete dair bir farkındalık yaratma aracı olarak dansı yeniden kurgulamanın yollarından sadece birkaçı. Kısaca tangonun kuir hali üzerine çalışmak ve düşünmek onun için, bireyi heteroseksist yapı ve söylemlerden çıkarıp eşitlik zemini inşa etmenin güzel bir aracı, çünkü temelinde bireylerin koşulsuzca, güvenle birbirine sarılabilmesi; “o varsa ben varım”ın bedensel ve doğrudan halini deneyimleyebilmesi yatıyor.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam