21/06/2019 | Yazar: Kaos GL

Onur yürüyüşleri ve LGBTİ+ kimliği engellenemez ve yasaklanamaz.

Antalya BİZ: LGBTİ+ kimliği engellenemez ve yasaklanamaz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Yasak gerekçesinin nedeni ne olursa olsun kabul etmiyoruz. Onur yürüyüşleri ve LGBTİ+ kimliği engellenemez ve yasaklanamaz.”

Antalya 8 Mart 2018, Fotoğraf: Ekrem Berk Bilginer

Antalya BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği, Antalya Onur Haftası’nın yasaklanmasına ilişkin basın açıklaması yayınladı. Onur Haftası’nı düzenleyen dernek, eğer yasaklanmasaydı yürüyüşte okuyacakları basın açıklamasını da hatırlatarak şu açıklamayı yayınladı:

“Her zaman belirttiğimiz gibi; BİZ, #BİZBİZE# yiz ve her yerdeyiz. Lezbiyeniz, geyiz, biseksüeliz, transız, interseksiz... Tramvayda yolcu, otelde işçi, mağazada tezgahtar, gazetede muhabir, yazar/şair ama görünmeziz. Adliyede hakim, savcı, avukat; hastanede doktor, hemşire; okulda öğretmen, öğrenci... ama bilinmeziz.

“Biz’i, kendimiz olarak görünür kılan onur yürüyüşümüzdür. Kendimizi ‘biz’ kılan bu özel anlarda bize destek veren herkesi tek tek kucaklıyoruz. Hayatı renklendirmek için daha çok gökkuşağı daha çok aşk lazım diyoruz.

“Demokrasi ve özgürlükler alanı genişlediği oranda, BİZ ler de, nefes alabildik ve bu mücadeleye güç verdik, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin güçlü bir parçası olma yoluna gittik. Ülkemiz büyük bir dayanışmayla örülen görkemli onur yürüyüşlerine tanıklık etti.

“Ancak, sistem ve egemenler, yaratılan demokrasi ve özgürlük alanlarını ve elde edilen hakları gasp etmek üzere bir anti-demokrasi inşa etme işine giriştiler. Darbe girişimi nedeniyle, kısa süre için ilan edildiği söylenen OHAL, resmi olarak 2 yıldan fazla sürdü. Bu süreçte, OHAL, olağan hal olarak, yasal çerçeveye kavuşturuldu. Hukuksuzluk ve kuralsızlık norm haline getirildi. Her türlü demokratik tepki ve eleştiri fiilen yasaklandı. “Barış Akademisyenleri, TTB Merkez Konseyi başta olmak üzere, onbinlerce insan, sadece ifade özgürlüğünü kullandıkları için gözaltına alındılar, tutuklandılar, yargılandılar ve yargılanıyorlar. Yüzlerce demokratik dernek ve kurum kapatıldı.

“Sokaklarda her türlü demokratik eylem ve etkinliğe, şiddetle karşılık verildi. LGBTİQ Onur Yürüyüşleri ve LGBTİQ örgütleri de bu faşizan saldırılardan nasibini aldı. Sadece görünürlüğümüze, siyasi ve sosyal çalışmalarımıza karşı değil, LGBTİQ olarak varoluşumuza, öz kimliğimize yönelik, zaten var olan saldırılar daha da arttı. BİZ leri gettolara hapsetme, kamusal alandan dışlama, aşağılama ve ötekileştirme daha da katmerleşti. Nefret ve savaş dili, kamusal alanı teslim aldı.

“Antalya Valiliğinin 15/06/2019 tarihinde Antalya İli içerisinde 15 gün süre ile Onur yürüyüşü ve akabinde düzenlenecek basın açıklaması ile bu ve benzeri tarzda düzenlenmek istenilen eyleme destek mahiyetindeki eylem/etkinliklerin yanı sıra aynı konunun devamı niteliğindeki (yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, stant/çadır kurma ,vb.)tüm etkinlikler hukuka aykırı şekilde yasaklanmıştır.

“Ülke, yaşanan derin bir anti-demokrasi krizinin devamında, derin bir ekonomik krize sürüklenmiş durumdadır. Bizim onur yürüyüşlerimiz de bu anti-demokratik sistemin kurbanı edildi ve yıllardır yasaklandı. BİZ, LGBTİQ lara, kadınlara, Kürtlere, Alevilere bütün emekçilere ve tüm ötekilere hayatı zindan ederek, kimse için cennet yaratılamayacağını, bu süreç çok acı bir şekilde gösterdi.

“BİZ ler de, LGBTİQ ların hak mücadelesi ve özgürlüğünün, demokrasi ve özgürlük alanlarının genişletilmesi ve korunmasına ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha derinden hissettik ve yaşadık. BİZ ler de, susmadık, korkmadık ve mücadelede ayak diredik ve buradayız. Burada olmaya devam edeceğiz. Varoluşumuzu, kimliğimizi onurla savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Yasak gerekçesinin nedeni ne olursa olsun kabul etmiyoruz. Onur yürüyüşleri ve LGBTİ +kimliği engellenemez ve yasaklanamaz.

“BİZ ler, kendimizle birlikte, kadınlar ve bütün ezilenler ve ötekileştirilenler için EŞİTLİK ve ÖZGÜRLÜK istemeye, bütün yoksullar ve emekçiler için onurlu bir yaşam istemeye devam edeceğiz. Ezilenlerin dostu, kardeşiyiz ve bütün ezilenler dostumuz kardeşimizdir. Demokrasi ve eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bileşeniyiz.”

İlgili haberler:

Antalya Valiliği, 3. Antalya Onur Haftası’nı yasakladı!

Antalya Kadın Platformu: Valilik, yasağı kınamayı bile yasaklayarak suç işliyor

İHD Antalya Genel Kurulu’nda Onur Haftası yasağına tepki

HDP Antalya Milletvekili Bülbül: Onur Yürüyüşü’ne yasak hak ihlalidir, keyfî bir uygulamadır

ÇGD’den Antalya Onur Haftası ile dayanışma etkinliği

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam