19/06/2022 | Yazar: Cengiz Anıl Bölükbaş

Antep Valisi Davut Gül, şehirdeki onur haftasını hedef gösterdi. Görüştüğümüz Onur Haftası Komitesi, Valinin açıklamasının ardından ölüm tehditleri aldıklarını ancak mücadeleye devam edeceklerini söyledi: Adaleti kendi ellerimizle yaratmak için sokakları terk etmiyoruz!

Antep Valisi hedef gösterdi, LGBTİ+’lara ölüm tehditleri gelmeye başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Onur Ayı’nın gelmesiyle birlikte LGBTİ+’ları hedef alan nefret kampanyaları da hız kazandı. Şu ana kadar Boğaziçi ve ODTÜ Onur Yürüyüşleri’ne polis saldırdı, Çanakkale’deki Onur Haftası hedef gösterildi, İstanbul Üniversitesi’nde polis LGBTİ+’lara linç girişiminde bulunanları değil, LGBTİ+’ları gözaltına aldı.

LGBTİ+ düşmanı nefret kampanyalarına Gaziantep Valiliği de eklendi. Vali, Antep Onur Haftası’nı hedef gösterdi.

Gaziantep LGBTİ+ Dayanışması ve Topluluğu – Antep Queer’in düzenlediği 1. Gaziantep Onur Haftası 23-26 Haziran arasında gerçekleşecek. Gaziantep Valisi Davut Gül, Onur Haftası’nı hedef göstererek etkinliklere izin verilmeyeceğini duyurdu. Gül, Twitter’da yaptığı açıklamada, “Gaziantep’te sapkın etkinliklerin düzenleneceği paylaşımlar yapılmaktadır. Valiliğimiz tarafından verilen bir izin ve valiliğe yapılmış bir müracaat yoktur. İzin verilmesi de mümkün değildir…" dedi.

“Tehditler katlanarak arttı”

Gaziantep Valisi Davut Gül'ün açıklamalarının ardından Antep Onur Haftası Komitesi ile görüştük. Valilinin açıklamasına tepki gösteren Antep Onur Haftası Komitesi, hedef gösteren açıklamanın LGBT+’lar için güvenliksiz bir zemin oluşturduğunu belirtti. Tweet sonrası saldırılar ve tehditlerin katlanarak arttığını aktaran komite, yaşananları KaosGL.org’a şöyle aktardı:

“Fotoğraflarımız ve isimlerimiz sosyal medyada ifşa edilmeye başlandı ve yine sosyal medya üzerinden ölüm tehditleri aldık. Gaziantep Onur Haftası Komitesi olarak, Gaziantep Valiliğinin hedef gösteren paylaşımını kınıyoruz. Bir devlet kurumunun başkanın anayasayı, yasaları ve Türkiye'nin imzası olduğu uluslararası sözleşmeleri tek bir tweet ile çiğnemesini büyük bir şaşkınlık içerisinde okuduk. Valiliğin keyfi yere attığı tweet, yaşamlarımızı ve hayatlarımızı riske attı. Valiliğe soruyoruz, hangi etkinlik "sapkınca?" Hayvan özgürlüğünü konuşacağımız cinsel şiddet ve türcülük etkinliği mi? Yoksa toplumsal cinsiyet ve göç etkinliği mi? Gaziantep Onur Haftası Komitesi olarak soruyoruz; Bizlere "Sapkın" diyen Davut Gül'ün ahlakı kimin ahlakı?”

antep-valisi-hedef-gosterdi-lgbti-lara-olum-tehditleri-gelmeye-basladi-1

“Her yürüyüşümüzü onur yürüyüşüne çeviriyoruz”

İstanbul’da, Çanakkale'de, Eskişehir'de ODTÜ’de ve Boğaziçi'nde özgürce bir araya gelinmesine engel olmak istenildiğini hatırlatan komite, gerici gerekçelerle seslerini kısmaya çalışan ve LGBTİ+’ların Türkiye için bir tehdit olduğunu ilan etmeye kalkan iktidarın ne yapmaya çalıştığının farkında olduklarını vurguladı. İktidarın LGBTİ+’ları tıpkı Ermenilere, Kürtlere, Alevilere, Süryanilere yaptıkları gibi düşmanlaştırarak, faşist düşüncelerini legalleştirmeye ve iktidarını güçlendirmeye çalıştığını belirten komite, şunları söyledi:

“Fakat varoluşumuz engellenemez, mücadelemiz durdurulamaz. Çünkü bizler haklıyız. Bu haklılıkla sadece sloganlarla eşitlik istemiyor, adaleti kendi ellerimizle yaratmak için sokakları terk etmiyoruz. Tıpkı Marsha P. Johnson'ın yaptığı gibi her yürüyüşümüzü onur yürüyüşüne çeviriyoruz.”

“İnşaatlardan düşerek can veren kardeşlerimizi unutmadık”

İktidar ve temsilcilerinin "şehitler, milli değerler, dini hassasiyetler, bunlar sapıktırlar, pedofilidirler" yalanlarıyla insanları kandırmaya; kendi çocuklarına saldırmaya ve vahşeti derinleştirmeye çalıştıklarını ifade eden komite, eriyen tabanını, LGBTİ+'ları hedef göstererek bir araya getirmeye çalıştığını belirtti.

Geçmiş tarihte insanları düşmanlaştırarak işlenen birçok katliamın olduğunun altını çizen komite, “Sivas’ı, Maraş'ı, Çorum'u unutmadık. Yabancı düşmanı politikalarla mülteci hamile bir kadına ve çocuğuna tecavüz edilip öldürüldüğünü unutmadık. Kendi çocuklarına bedelli askerlik çıkarıp işçilerin çocuklarını rant savaşında katlederek ‘şehitler ölmez’ diye timsah gözyaşları döktüğünü unutmadık. Okuyabilmek için çalıştığı barda öldürülen genç dostlarımızı, makineye kaptırılan kolları, inşaatlardan düşerek can veren kardeşlerimizi unutmadık. Ensar Vakfı ve benzeri birçok dini kurumda neler yaşandığını unutmadık” diye konuştu.

Şu an için programlarında değişikliği gündeme almadıklarını söyleyen komite, sıkı güvenlik önlemleri aldıklarını ve anayasal olarak önceden izin almadan etkinlik yapma, basın açıklaması yapma hakkına sahip olduklarını, yasal tüm haklarımızı kullanacaklarını dile getirdi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, medya okulu
nefret