28/01/2016 | Yazar: Kaos GL

Şarkıcı Antony Hegarty, nesli tükenmekte olan bir kuşu dillendirdiği şarkısıyla 88. Akademi Ödüllerinde En İyi Özgün Şarkı kategorisinde yarışıyor.

Antony ‘kimsesiz bir kuşun sesi’ olarak Oscar adayı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Şarkıcı Antony Hegarty, nesli tükenmekte olan bir kuşu dillendirdiği şarkısıyla 88. Akademi Ödüllerinde En İyi Özgün Şarkı kategorisinde yarışıyor.

Antony Hegarty, “Racing Extinction” belgeseli için sözlerini yazıp seslendirdiği “Mantra Ray” şarkısıyla En İyi Özgür Şarkı kategorisinde Oscar adayı olarak gösterildi.

Yaban hayatı ticaretine karşı biyoçeşitlilik

Antony and The Johnsons grubunun solisti, bestesini J. Ralph’ın yaptığı şarkıda “biyoçeşitlilik olmadan ben hiçim, sanki hiç var olmamış gibi” diyen bir kuşa dönüşüyor.

“Evrimleşmesi milyarlarca yıl sürmüş bir şeyi neden alt üst etmek isteyelim?” diye soran belgesel, bir grup sanatçı ve aktivistin izinden yaban hayatı ticaretini dünyanın bilgisine sunuyor. Sürdürülebilir olmadığı takdirde yerel ekosisteme zarar veren yaban hayatı ticareti, en çok kâr sağlanan yasadışı ticaret türleri arasında uyuşturucu ticaretinin ardından ikinci sırada yer alıyor.

Kimsesiz bir sesi duyurmak

Oscar adayı şarkının müziği, nesli tükenmiş Kauai O’o kuşlarının son üyesine ait bir şarkıya dayanıyor. Besteci J. Ralph, adaylık sayesinde “türlerin yok olmasına ve gezegenimizin geleceğine dair verilen mesajın çoğalmasını” umuyor.

Antony Hegarty ise Flavorwire’ye verdiği röportajında son 40 yılda yaban hayvanlarının sayısının yarı yarıya düştüğünün altını çiziyor.

“Son kuş ya da türün son üyesi seslendiğinde ona cevap verecek başka bir hayvanın, partnerin olmayışını hep düşünmüşümdür. Kaybolan ses fikri bende dönüp duruyor. Kimsesiz bir sesi neyin duyacağı. Kimsesiz bir sese neyin cevap vereceği.”

“Eril zamir beni inkâr ediyor”

Sinema endüstrisinde eşcinsel ya da trans karakterlerin heteroseksüel ya da natrans kişilerce canlandırılmasından rahatsızlık duyduğunu dile getiren şarkıcı, bu yılki oyuncu Oscar’larına aday yirmi isimden yirmisinin de beyaz, heteroseksüel ve natrans olmasıyla eleştiri toplayan ödüllerin şimdiye kadarki ikinci trans adayı.

Kendisi için eril zamir (İngilizcede “he) kullanan basın mensuplarına özellikle dişil zamir kullanmalarını söylemediğini belirten Hegarty, yine de “kelimeler önemlidir” diyor:

“Bence bir kişiyle [kendisine atanan değil] seçtiği cinsiyet kimliğine göre konuşmak o kişinin ruhunu, hayatını ve katkılarını onurlandırmaktır. ‘He’ benim için görünmez bir zamir, beni inkâr ediyor.”

“For Today I Am A Boy” şarkısında “bir gün büyüyüp güzel bir kadın olacağım. Bir gün büyüyüp güzel bir kız olacağım. Ama bugün bir çocuğum, bugün bir erkek çocuğuyum”  diyen şarkıcının En İyi Özgür Şarkı Oscar’ını alıp alamayacağını ise 28 Şubat’taki ödül töreninde öğreneceğiz.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kültür sanat
İstihdam