11/10/2006 | Yazar: Kaos GL

‘1974’de Amerikan Psikiyatri Birliği (APB), eşcinselliği hastalık kategorisinden çıkardı. Ancak hâlâ her yıl, yüzlerce lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender genç psikiyatri kurumlarına kapatılıyor ve cinsel yönelimlerini değiştirmeleri için ‘tedavi’ye tabi tutuluyorlar.’

‘1974’de Amerikan Psikiyatri Birliği (APB), eşcinselliği hastalık kategorisinden çıkardı. Ancak hâlâ her yıl, yüzlerce lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender genç psikiyatri kurumlarına kapatılıyor ve cinsel yönelimlerini değiştirmeleri için ‘tedavi’ye tabi tutuluyorlar.’

KAOS GL

1974’de Amerikan Psikiyatri Birliği (APB), eşcinselliği hastalık kategorisinden çıkardı. Ancak hâlâ her yıl, yüzlerce lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender genç psikiyatri kurumlarına kapatılıyor ve cinsel yönelimlerini değiştirmeleri için ‘tedavi’ye tabi tutuluyorlar. Doktorların bu tedaviyi haklı göstermek için kullandıkları teşhislerden biri ‘cinsel kimlik bozukluğu’. APB’nin Teşhis ve İstatistik Yıllığına göre cinsel kimlik bozukluğunun kızlardaki belirtileri, ‘ana babanın beklentilerine, onların elbise ve diğer kadınsı giysileri giydirme çabalarına karşı şiddetli olumsuz tepkiler göstermek’, oğlanların giysilerini ve kısa saçı ‘tercih etmek’, ‘Batman ve Süpermen gibi güçlü erkek figürleriyle özdeşleşmek’. Amerikan Pediatri Akademisi, Amerikan Hekimler Birliği ve Amerikan Çocukları Koruma Birliği lezbiyen ve gey gençliği hastalıklı görme karşısında çok net tavır aldılar. Bununla birlikte, APB, sosyal olarak empoze edilen toplumsal cinsiyet rollerine veya heteroseksüel kurallara boyun eğmeyen genç insanları damgalamaya devam ediyor. Lezbiyen Hakları Ulusal Merkezi, Transgender Yasası ve İstihdam politikası Uluslararası Konferansı, IGLHRC (Uluslararası Gey Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu) ve başka birçok örgüt APB’e durumunu değiştirmesi için baskı yapmak amacıyla bir kampanya başlattılar.

1 – ‘Cinsel kimlik bozukluğu’nun bir hastalık olarak sınıflandırılması sağlık hizmetinden yararlanmada çok önemli bir engeldir. Damgalanmaktan veya kapatılmaktan korkan gençler günlük yaşamlarında karşılaştıkları yalnız bırakılma, reddedilme ve düşmanlıkla baş etmek için ihtiyaç duyabilecekleri sağlık hizmetini kullanmaktan kaçınacaklardır.

2- ABD’nin ruh sağlığı uzmanlarının en üst örgütü olarak APB, doktorların lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender gençler de dahil tüm hastalarına güvenilir ve önyargısız bir hizmet sunmalarını sağlama sorumluluğu taşır. APB, Amerikan Pediatri Akademisine, Amerikan Hekimler Birliği’ne ve Amerikan Çocukları Koruma Birliği’ne cinsel azınlık gençliğini hastalıklı görmeye karşı tavır alma konusunda uymalıdır. Erişkinler arasında eşcinsellik hastalık olarak kabul edilmemektedir, gençlik için de aynı durum geçerli kılınmalıdır.

3- APB, tüm insanların kendi tanımladıkları cinsel kimliklerine ulaşabilme ve onu oluşturabilme konusunda yetkin sağlık hizmeti görme hakkını savunmalıdır.

*Bu metin ILGA Bulletin’den (1995, sayı 4) Türkçeye çevrilmiştir.

Çeviri: Didem


Kaynak: Kaos GL, Şubat 1996, Sayı 18




Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam