23/01/2023 | Yazar: Kaos GL

ÜniKuir’in Aralık bülteninden: “Aralık'ta LGBTİ+'ların, Meclis'te ‘sapkın’, ‘hastalıklı’, ‘ahlaksız’, ‘küresel ölçekli saldırı’, ‘manevi değerlere tehdit’ gibi tanımlamalarla damgalanması ve suçlulaştırılması devam etti.”

Aralık 2022: LGBTİ+'lar Meclis gündeminin neresinde? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği - ÜniKuir Ekim ayında başladığı Meclis'in LGBTİ+ hakları bağlamında izleme çalışmasına üçüncü bülteniyle devam ediyor:

“Bu ay CHP'den bir, HDP'den sekiz ve TİP'ten üç olmak üzere toplamda 12 milletvekilinin LGBTİ+'ları haklarını ve taleplerini hatırladığını ve hatırlattığını görebiliyoruz.

Fakat Aralık'ta LGBTİ+'ların, Meclis'te  “sapkın”, “hastalıklı”, “ahlaksız”, “küresel ölçekli saldırı”, “manevi değerlere tehdit” gibi tanımlamalarla damgalanması ve suçlulaştırılması devam etti. LGBTİ+'lar, AKP ve MHP milletvekilleri tarafından söze yine nefreti körüklemek ya da hedef gösterilmek için katıldı.”

TBMM’de Aralık ayında

- 16 genel kurul toplantısında LGBTİ+’lar toplamda 11 kez hak temelli bir şekilde, 9 kez nefret söylemiyle yer bulabildi.

- 4 grup toplantısının 1’inde LGBTİ+’lar “küresel sapkın akımlar ve aile yapısına tehdit ifadeleriyle hedef alındı ancak hiçbir grup toplantısında hak temelli bir şekilde yer almadı.

- 8 komisyon toplantısının yalnızca 1’inde LGBTİ+’lar hak temelli bir şekilde gündeme geldi. Ancak konuşmacı bir milletvekili değil, Alman Ulusal Yaşlılar Derneği Birliği Yönetim Kurulu Üyesi idi.

- 139 basın toplantısının 4’ünde LGBTİ+’ların hak talepleri ve sorunları yer alırken, 1’inde ise nefret körüklendi.

- 45 kanun teklifi içerisinde LGBTİ+’lar hak temelli bir şekilde hiç yer bulamazken Anayasa Değişikliğine İlişkin Kanun Teklifi’nde “çürüme ve sapkın” ifadeleriyle nefret söylemi üretildi.

- 57 meclis araştırma önergesinde, 1426 yazılı soru önergesinde LGBTİ+'lar yok.

Oysa...

- Meclis'te LGBTİ+'ları da yakından ilgilendiren konular yer alıyordu: 2023 Yılı Bütçe Kanunu ve 2021 Yılı Kesin Hesap Kanunu, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme, LGBTİ+’ları kriminalize eden ve ayrımcılığı körükleyecek Anayasa değişikliği teklifi, yaşlı hakları, Dünya İnsan Hakları Günü, çocuklara yönelik şiddet ve istismar gibi...

- Ayrıca bu ay LGBTİ+’ların gündeminde; toplumsal cinsiyet eşitliği temalı etkinliklerin yasaklanması ve hedef gösterilmesi, onur haftası yasaklarına ilişkin idari davalar, LGBTİ+ mahpuslara yönelik fiziksel ve psikolojik şiddetin artması ve yine nefret mitingleri vardı.

LGBTİ+'ların gündemlerini Meclise taşıyan milletvekilleri

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan

HDP Van Milletvekili Sezai Temelli

TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil


Etiketler: insan hakları, siyaset
İstihdam