13/02/2024 | Yazar: Kaos GL

SPoD Akademi ve Kültür – Sanat Birimi, sivil toplum veya bireysel fark etmeksizin tüm araştırmacılar için kapsayıcı bir araştırma için kılavuz yayınladı.

“Araştırmacılar için Anket Metodolojisine Yönelik Kapsayıcılık Kılavuzu” yayında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2012 yılında hayatına başlayan ancak bir yıldır çalışmaları duraksamış olan SPoD Akademi, LGBTİ+’ların değişen ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde gerçekleştirdiği çalışmalarını genişleterek sürdürüyor.

Artık sadece akademi çalışmaları alanında değil, aynı zamanda kültür-sanat alanında da çalışacak şekilde kapsamını genişleten SPoD Akademi, karşınıza SPoD Akademi ve Kültür-Sanat Birimi ismiyle çıkarak LGBTİ+’lara kendi bilgisini üretebilmesinin yanı sıra LGBTİ+’ların kendilerini estetik ve duygusal biçimlerde de ifade edebileceği bir alan olma hedefini önüne koyuyor.

Bu kapsamda hazırlanan ikinci yayın olan “Araştırmacılar için Anket Metodolojisine Yönelik Kapsayıcılık Kılavuzu” akademi, sivil toplum veya bireysel fark etmeksizin tüm araştırmacılar için kapsayıcı bir araştırmanın nasıl örüleceğine dair ipuçları veriyor.

LGBTİ+ hareketinin pozitivist yaklaşıma ve niceliksel araştırmalara olan tarihsel mesafesi sebebiyle anket yöntemi LGBTİ+ çalışmaları alanında yeterince kullanılmadı. Bunun yanı sıra niceliksel yöntemleri kullanan pek çok araştırmacının “bilimsellik” kaygısıyla LGBTİ+ aktivistlerin getirdiği eleştirilere yeterince açık olmaması da bu araştırmalarda LGBTİ+’ların yeterince temsil edilmemesine, ediliyorlarsa da araştırma yöntemi ve akademik etik açısından birçok sorunun varlığına sebep oldu. Bu kılavuz, böylesi bir boşluğu doldurmak niyetiyle atılmış bir adım olarak karşınıza çıkıyor.

Oğulcan Yediveren’in hazırladığı kılavuzun danışmanlığını Audrey Harroche, Ayşe Gül Altınay, Cal Horton, Charoula Tzanakou, Nazlı Türker ve Pınar Ensari yaptı. Çevirisi ise Buğra Özmüldür’e ait.

Kılavuzun Türkçe ve İngilizce versiyonlarını üzerine tıklayarak indirebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam