27/02/2015 | Yazar: Kaos GL

Buenos Aires’te mahkeme, 60 yaş üstündeki trans kadına yaşamı boyunca maruz kaldığı kurumsal şiddet için tazminat verilmesine hükmetti.

Arjantin’de 60 yaş üstü transa ‘varoluşsal ayrımcılık’ tazminatı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Buenos Aires’te mahkeme, 60 yaş üstündeki trans kadına yaşamı boyunca maruz kaldığı kurumsal şiddet için tazminat verilmesine hükmetti.
 
“Varoluşsal ayrımcılığa” ömür boyu tazminat
 
Hâkim Victor Trionfetti, “varoluşsal ayrımcılık” olarak tanımladığı yaşam boyu kurumsal şiddet, damgalama ve ayrımcılığa maruz kalan trans kadına şehir yönetiminin tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.
 
Hâkim, şehir yönetiminin kişinin insan onuruna yakışan bir hayat sürmesi için yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtti.
 
Kararla birlikte, kadına yaşamı boyunca her ay asgarî ücret miktarında ödeme yapılacak.
 
Dört trans daha tazminat istiyor
 
LGBT’lere yönelik insan hakları ihlallerinde uluslararası hukuk standartlarının nasıl olması gerektiğini açıklayan Yogyakarta İlkeleri’ne atıfta bulunulan karar, benzer davalara örnek teşkil edebilir.
 
Dört LGBT derneğinin birlikte açtığı davada, 40 yaş üstü dört trans kadın için daha tazminat isteniyor.
 
“Demokrasinin translara borcu bitmedi”
 
Tazminatla sonuçlanan karara ilişkin Travesti, Transeksüel ve Transgender Derneği (ATTTA) Başkanı Marcelo Romeo, Infojus News’a şu ifadelerde bulundu:
 
“Arkadaşımız askerî diktatörlük zamanında devlet damgalaması ve ayrımcılığa maruz kalmasının yanı sıra sonrasında bizi suçlu ilan eden yasa ve ihlaller arasında hayatını sürdürmek zorunda kaldı. Demokrasinin translara borcu bitmedi, kurumsal şiddetin zararları tazmin edilmedi. Taleplerimiz demokrasiyi güçlendiriyor.” 

Etiketler: insan hakları
İstihdam