07/08/2009 | Yazar: Anıl Üver

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, partisinin eşcinsel çiftlere evlenme hakkı tanıyan bir yasa tasarısı vereceğini doğruladı.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, partisinin eşcinsel çiftlere evlenme hakkı tanıyan bir yasa tasarısı vereceğini doğruladı. Başbakan Sali Berisha’ya göre eşcinsel evliliği bir AB standardı.
 
Arnavutluk başbakanı Sali Barisha özel bir TV kanalında yaptığı açıklamada AB vize kriterleri ile birlikte eşcinsel birliktelikleri ile ilgili de çalışmalar yapıldığına değindi. Barisha, STK’ların da sunmuş olduğu eşcinsel birlikteliği yasa teklifini desteklediğini söyledi ve ekledi, ‘bu yasanın neden olacağı tartışmalar bir yana, ayrımcılığın kabul edilemez olduğunu düşünüyorum.’ Günlük gazete ‘Shekulli’de yer alan haberde ise eşcinsel evliliği Berisha’ya göre ulaşılması gereken bir AB standardı. Arnavutluk Nisan ayı sonunda AB’ye aday ülke statüsü için başvuruda bulunmuştu.
 
Ülkede kamuoyunun nabzı
 
Yasa önerisi çalışmalarına katılan Arnavut Özgürlük ve İnsan Hakları Grubu önderi Elsa Ballauri, ‘eşcinseller ağır yaşam koşullarına sahip bir gruptur. Aile, toplum ve devlet tarafından dışlanan LGBT bireyler çoğu zaman kendi benliklerine karşı da yabancılaşabiliyorlar’  ifadesinde bulundu. İsveç-Helsinki Komitesi’nin desteğiyle tasarlanan yasa aynı zamanda iş yerlerinde ve devlet dairelerinde LGBT bireylere yönelik ayrımcılığa karşı da düzenlenmiş bulunuyor.
 
Ülkede bu konu hakkında bu güne kadar neredeyse hiç bir tartışma gerçekleşmemiş. Açık olarak kendini göstermek hiç hoş karşılanmadığı için birçok eşcinsel internette organize oluyor. Gözlemciler konuyla ilgili hararetli tartışmaların yaşanacağını belirtiyorlar. Shekkulli Gazetesi’nin iletişime geçtiği dinî görevliler ise yasa hakkında henüz bilgilendirilmediklerini ifade ettiler. Çoğunluğun Müslüman olduğu ülkede Ortodoks Hıristiyanlar ve Roman Katolikler güçlü azınlıklar arsında yer alıyorlar.
 
Parlamentodaki 140 sandalyeden 74’ünün Demokratlara ait olduğu düşünüldüğünde, yasa tasarısının onaylanma ihtimali yüksek görünüyor.


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam