04/10/2023 | Yazar: Kaos GL

10 yıldır Türkiye’de yaşayan ve hakkında sınırdışı kararı olan Azerbaycanlı göçmen trans kadın Dilan, ilaçlarına erişemediği için hayatını kaybetti.

“Artık trans ölümleri de politiktir diyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Azerbaycanlı göçmen trans kadın Dilan, 10 yıldır Türkiye’de yaşıyordu. Hakkında sınırdışı edilme kararı olan Dilan ailesinden gelen tehditler sebebiyle Azerbaycan’a dönemiyordu.

HIV ile yaşayan göçmen trans kadın, Türkiye’de ilaçlarına erişemediği için hayatını kaybetti.

Trans Pride İstanbul bir açıklama yayınlayarak “Arkadaşlarımızın, tanıdıklarımızın devlet ihmali ve devlet şiddeti sonucu ölüm haberlerini almak istemiyoruz” dedi:

“Dilan’ın sevenlerine sabır diliyoruz, trans camiamızın başı sağ olsun. Saray Rejimi'nin LGBTİ+'lara yönelik nefret politikaları ve göçmenlere yönelik ilgisiz tutumu bizleri öldürüyor veya ölüme sürüklüyor. Sağlık, barınma, çalışma gibi en temel haklarımıza ulaşamıyoruz. Devletin bize ‘sunduğu’ bu kıskaçtan kaçış noktası olarak oluşturduğumuz dayanışma alanlarımız bile bazen yeterli gelmiyor. Trans intiharlarının ve trans cinayetlerinin politik olduğunu her defasında söylüyoruz. Artık trans ölümleri de politiktir diyoruz. Dilan’ın ölümü önlenebilirdi. Deniz’in ölümü, Zirve’nin intiharı önlenebilirdi. Trans ölümleri politiktir.”


Etiketler: insan hakları, kadın, mülteci, sağlık, sağlık hakkı, hiv
İstihdam