28/01/2025 | Yazar: Kaos GL
Aralık Feminist Kolektif, Kadın İşçi’den Seval Öztürk’e konuştu: “Sendikalarda kadın, LGBTİ+ temsilini eşit ve adil bir şekilde sağlamak gerekiyor.”

Kadın İşçi’den Seval Öztürk, Aralık Feminist Kolektif’le asgari ücret üzerine konuştu. Geçtiğimiz günlerde “Kadın Emeği Asgari Ücret Tartışmalarının Neresinde?” başlıklı toplantı düzenleyen Aralık Feminist Kolektif’ten Selin, Sezen ve Duygu ile konuşan Öztürk’ün söyleşisinden satırbaşları şöyle:
“Asgari ücrete dönük taleplerimiz, ücretli alanda istihdam modellerimizi de belirlediği için ister istemez hane içine odaklanıyor. Asgari ücret komisyonu eğer bağımsız çalışabilirse ücret politikasında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini temel bir belirleyen olarak kabul etmeli ve zaten bu komisyonda kadınlar, LGBTİ+’lar ve özgün talepleri dillendirilebilmeli. Bunun için de birbirine bağlı gereklilikler olarak bu komisyonda işçi sınıfının taleplerini dillendirecek sendikalar da bulunabilmeli, sendikalaşma önündeki engeller kaldırılmalı, sendikalardaki erkek egemen anlayış son bulmalı. Sonuncusu olmadan bir sendikanın kendisini devrimci, sınıftan yana tanımlaması havada kalıyor.”
“LGBTİ+’ların taleplerini dillendirebilecekleri bir imkana sahip olması önemli”
Kadınların ve LGBTİ+’ların ücret tespiti gibi önemli kararlarda taleplerini dillendirebilmelerinin öneminin vurgulandığı söyleşide şu ifadeler yer aldı:
“Hane içerisindeki iş bölümü tam olarak erkekler tarafından da üstlenilmediği sürece sadece kamusallaştırılsın dememiz eksik olur. Komisyona dönük talepleri yakın vade gibi görüp bunları yüksek sesle dillendirmek, talepleri birlikte oluşturmak gerekiyor. Ücret tespiti gibi önemli kararlarda kadınların, LGBTİ+’ların da taleplerini dillendirebilecekleri bir imkana, alana sahip olması önemli. Mücadele açısından bunun bir diğer yüzü sendikal mücadele. Sendikaların kendi içlerindeki, yönetim düzeyindeki erkek egemen algıyla yüzleşmesi lazım. İster uzun ister kısa vadeli diyelim, bunun ne kadar önemli olduğunu önceki sorularda da belirttik. Bununla yüzleşmek, sendikalarda kadın, LGBTİ+ temsilini eşit ve adil bir şekilde sağlamak gerekiyor. Biz feministler açısından da asgari ücretin feminist bir mesele olduğunu vurgulamak, bunu tartışmaya devam etmek önemli.”
Söyleşinin tamamı için tıklayın.
Etiketler: insan hakları, kadın, çalışma hayatı, siyaset, ekonomi