09/08/2024 | Yazar: Kaos GL
Balkanlar, Yunanistan, İtalya ve Polonya'daki aktivistler; aşırı sağ siyasetin yükselen dalgası ortasında LGBTİ+ örgütlerinin karşılaştığı ortak zorlukları anlatıyor.
ILGA Avrupa’nın sitesinde yer alan “LGBTI activism in the new far-right era” başlıklı yazıyı KaosGL.org Türkçeleştirdi. Yazının tamamı aşağıda yer alıyor.
Aşırı sağ Avrupa'da ciddi bir yer edinirken, LGBTİ+ grupları ve örgütleri giderek daha da zorlayıcı hale gelen gerçeklikte çalışmaya ve yaşamaya devam ediyor. Intersex Greece, GayNet Italy, Love Does Not Exclude in Poland ve Trans Mreza Balkans'tan aktivistlerle yapılan sohbetlerden ilham alan bu yazı, aşırı sağ siyasetin yükselen dalgası ortasında LGBTİ+ örgütlerinin karşılaştığı ortak zorlukları vurguluyor. Bir LGBTİ+ STK'sında çalışıyorsanız, şüphesiz bu sorunların en azından bazılarını biliyorsunuzdur.
Finansal istikrarsızlık ve kaynak kısıtlamaları
Birçok LGBTİ+ örgütü, çok az veya hiç hükümet desteği olmadan büyük ölçüde dış finansmana güvenerek finansal istikrarsızlıkla karşı karşıya. Dış finansman, esnek veya temel finansmanın neredeyse hiç bulunmadığı proje tabanlı olduğundan kendi zorluklarını da beraberinde getirir. Bu tür bir bağımlılık, örgütleri birden fazla projeyi idare etmeye zorlar. Bu, gerekli fonları güvence altına alma ihtiyacı konusunda uzmanlıklarını genişletmelerine neden olur ancak uzun vadede istikrarsız hale gelir.
Polonya'daki Love Does Not Exclude Yönetim Kurulu Üyesi Hubert Sobecki şöyle açıklıyor: "Çok az insan ve çok fazla görev ve süreçle çok hızlı büyüyoruz. Sürdürülebilir özel fon eksikliği uzun vadeli planlamayı imkansız hale getiriyor."
Aynı zamanda, iyi organize olmuş popülist aşırı sağ dalga karşısında ihtiyaç duyulan şey strateji ve uzun vadeli planlama.
(Çok) hızlı organizasyonel büyüme
Aktivizm, anti-demokratik gelişmelere ve birçok devletin insan haklarını korumadaki başarısızlığına yanıt olarak büyüyor. Sınırlı kaynaklarla birleşen bu hızlı örgütsel büyüme önemli zorluklar ortaya koyuyor. Taban hareketleri daha yapılandırılmış örgütlere dönüşürken, çok sayıda idari ve operasyonel engelin yanı sıra zihinsel bir bedelle karşılaşıyorlar. Bunlar arasında profesyonel sistemlerin uygulanması, siber güvenliğin yönetilmesi ve artan idari yüklerle uyum sağlanması yer alırken, aynı zamanda birçok LGBTİ+ grubunun temel değerlerinden biri olarak benimsediği insan özü korumaya çalışmak yer alıyor.
Love Does Not Exclude'dan Hubert Sobecki, şunları ekliyor:
"Sokaklarda protesto eden ve kafelerde toplanan sıkı bir grup olarak başlıyorsunuz . Sonra kendinizi yönetmeniz gereken büyük bir bütçe ve fonla buluyorsunuz ve aniden bir işveren oluyorsunuz. Bu; iç krizleri ve sınırlı bilgi, zaman, finansal ve insan kaynaklarıyla başarmakta zorlandığımız profesyonelleşme ihtiyacını beraberinde getiriyor."
İç iletişim
LGBTİ+ hareketi içinde etkili iletişim ve koordinasyon hayati öneme sahip ancak çoğu zaman eksik, çünkü birçok grup ve örgüt hızla artan LGBTİ+ karşıtı saldırılar ve aşırı sağ söylemler tarafından tepkisel ve savunmacı bir pozisyona itiliyor. Dış tehditlere ve medya kapsamına yanıt verme telaşı çoğu zaman kopuk çabalara ve iş birliği için kaçırılan fırsatlara yol açar. Ayrıca, topluluk içindeki kuşak farklılıkları ve farklı iletişim tercihleri sürtüşme yaratabilir ve tutarlı eylemi engelleyebilir. Trans Mreza Balkans'tan Džoli Ulićević şöyle diyor:
"Aramızda yeterli iletişim yok. Farklı kuşakların iletişim konusunda-topluluk içinde ve dışında-çok özel istekleri var."
Eğitim boşlukları ve kapasite geliştirme
Birçok ülkedeki eğitim sistemleri LGBTİ+ sorunlarını yeterince ele almada başarısız oluyor ve bu da eğitimli profesyonellerin eksikliğine ve toplumun ihtiyaçları hakkında yaygın yanlış bilgilere yol açıyor. Bu boşluk, hukuk ve sosyal çalışmaların genellikle LGBTİ+ konularını ihmal ettiği veya açıkça kısıtladığı yüksek öğrenime kadar uzanıyor ve bu da gelecekteki profesyonellerin toplumu desteklemek için yetersiz bir şekilde hazırlanmasına neden oluyor. Intersex Greece'den Nicole Pikramenou, bu konuya ilişkin şu ifadeleri kullanıyor:
"Yunanistan'daki yüksek öğrenim sisteminde LGBTİ+ ve interseks sorunları hakkında derin bir ders eksikliği var. LGBTİ+ sorunları hakkında hukuk tezleri hazırlayan profesörlerin genellikle bu alanlarda hiçbir eğitimi yok."
Stratejik vizyon
LGBTİ+ hareketi, karmaşık ve gelişen siyasi manzarada yol almak için stratejik bir vizyon ve uzun vadeli planlamaya ihtiyaç duyuyor. Ancak birçok kuruluş, sürdürülebilir, proaktif stratejiler geliştirmek yerine acil, reaktif önlemlere odaklanmak zorunda kalıyor. Uzun vadeli bir bakış açısı oluşturmak, günlük operasyonel becerileri geliştirmek ve daha geniş sivil toplumla iş birliğini teşvik etmek, kalıcı ilerleme için elzem. İtalya'daki Gaynet'ten Rosario Coco, yükselen muhafazakar güçler karşısında "günlük kullandığımız araçlardaki becerilerimizi artırırken uzun vadeli bir bakış açısına" ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullanıyor:
"Örneğin, artık nasıl tartışılacağını ve bir tartışmaya nasıl hazırlanılacağını bilmek önemli."
Medya temsili
LGBTİ+ sorunlarının medyada yeterince dengeli bir şekilde ele alınmasında gözle görülür bir düşüş görülüyor ve bu durum LGBTİ+ topluluğunun marjinalleşmesine neden oluyor. LGBTİ+ konuları ele alındığında, medya genellikle sansasyonel bir ton benimsiyor ve taşıyıcı annelik ve trans çocuklar gibi en tartışmalı konular olarak gördükleri konulara odaklanıyor. Bu, Gaynet Italy'den Rosario Coco'nun gözlemlediği gibi olumsuz klişeleri sürdürüyor:
"Medya bizim hakkımızda daha az konuşuyor ve aynı zamanda medya eskisinden daha az dost canlısı."
Topluluk oluşturma ve aktivizm yapmanın yeni yolları
Psikolojik destek ve topluluk oluşturma ihtiyacı, özellikle artan düşmanlığın olduğu bölgelerde kritik öneme sahip. Trans Mreza Balkans'tan Aleksa Milanović şunları söylüyor: "Birçok genç, iletişim ve destek konusunda belirli taleplerle harekete katılıyor. Stratejik düşünmeleri ve bir vizyona sahip olmaları için onlara akıl hocalığı yapmamız gerekiyor."
Ek olarak, yenilikçi ve etkili aktivizmi desteklemek için kısıtlanmamış fonlara ihtiyaç duyuluyor. Džoli Ulićević şu ifadeleri kullanıyor:
"Çok yaratıcı olmaya başlamalı ve örgütlenme biçimimizi yeniden düşünmeliyiz, belki bazen kapı kapı dolaşıp sokaklara dökülen aktivizme geri dönmeliyiz çünkü eski usul katı STK modeli artık işe yaramıyor; yeni zorlukları ele almıyor ve içinde yaşadığımız gerçeklikte etkisiz."
Daha fazla kaynak
Bu yazıdaki alıntılar, yükselen aşırı sağların etkisi hakkında LGBTİ+ aktivistleriyle yaptığımız devam eden görüşmeler çerçevesinde alınmıştır. Bu görüşmeler dizisi, ILGA-Europe'un 2021-2022'de düzenlediği 'Yükselen LGBTİ+ Karşıtı Güçler Bağlamında Avrupa LGBTİ+ Hareketini Güçlendirme' programının bir devamı olarak gerçekleşti. Programın ardından, LGBTİ+ hareketi için ücretsiz öğrenme merkezimiz olan The Hub için kaynak kartları oluşturduk.
- LGBTİ Karşıtı Güçlerin Ortamında Etkili Kampanyalara Doğru 5 Adım
- Küçük Organizasyonlar İçin İletişim Stratejileri
- Küçük Organizasyonlar İçin 5 Proaktif İletişim Adımı
- Aktivist Tükenmişliğini Önlemek İçin Kendinizi Desteklemenin 7 Yolu
Etiketler: insan hakları, medya, eğitim, siyaset, dünyadan