09/07/2020 | Yazar: Kaos GL

Mahir Ünal’ın ardından RTÜK yönetimi de Netflix’in Aşk 101 dizisindeki homofobik sansürün daha senaryo aşamasında yaşandığını ortaya koyuyor.

Aşk 101 sansüründe son perde: RTÜK de sansürü doğruladı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Netflix’in Türkiye yapımı Aşk 101 dizisine homofobik sansür tartışmalarında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan da açıklama geldi.

RTÜK yönetimi, Aşk 101 dizisinde ilk etapta eşcinsel olarak kurgulanan Osman karakterinin kurum ile Netflix arasındaki "ikili görüşmeler" sonucunda değiştirildiğini doğruladı.

BBC Türkçe'ye açıklama yapan, isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir RTÜK yetkilisi, "İkili görüşmelerle o karakter konusundaki sıkıntı giderilmiştir" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı, Tanıtım ve Medya Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal da Netflix’teki dizinin senaryosunda Osman’ın eşcinsel olarak kurgulandığını söylemişti:

“Şimdi şöyle bir şey oldu geçenlerde. Netflix bir dizi istedi. Dizinin senaryosu hazırlandı ve dizi bir eşcinsel hikayesiydi ve orada Osman isminde bir eşcinsel üzerinden yerli yapım firmasına bir dizi yapım teklifi verdi Netflix. Bu normal bir şey diyebilirsiniz ama Almanya’da, Fransa’da, Hollanda’da ya da Amerika’da bir eşcinsel kendi özel hayatını yaşar ama gazete almaya gittiğinde eğer yanında çocuk edindiği ya da kendi çocuğu da olabilir… Gazete almaya gittiğinde bir porno dergisinin poşet içerisinde satılmadığını gördüğünde tepki gösterir. Çünkü onun eşcinsel kimliği başka bir şeydir, kamudaki yani kamu ahlakına uyması başka bir şeydir. Bu ülkede pankart açılıp bu ülkenin bütün değerlerine, inançlarına karşı bir mücadele biçimine eğer eşcinsel ya da başka eğilimleri dönüştürürseniz ya da LGBT’yi bir siyasi parti gibi siyasal bir dil ve retorik üzerinden konuşan bir yapıya dönüştürürseniz kaçınılmaz olarak burada bir ahlak tartışmasını ya da bir kültürel tartışmayı gündeme getirirsiniz.”

Aşk 101 Osman’ın bitmeyen çilesi

Her şey 24 Nisan'da izleyiciyle buluşacak Netflix'in Türkiye yapımı Aşk 101 dizisinin yayın tarihinden iki hafta önce Twitter’da birtakım troll ve bot hesaplar tarafından hedef gösterilmesi ile başladı. Twitter’da Netflix’e ait olup olmadığı konusunda belirsizliğini koruyan @love101netflix ve @love101netflix1 hesapları, gökkuşağı bayrağıyla “bizler renkli gökkuşağı altında ki karanlık insanlarız! Osman ?” yazdı. Ardından #netflixadamol ve onun revize versiyonu #adamolnetflix etiketleri uzun süre TT’de yer aldı.

Bu hedef göstermelerin ardından 24 Nisan’da yayınlanan dizide Osman karakterinin eşcinsel olmadığı ortaya çıktı.

Mahir Ünal’ın açıklaması ve ardından RTÜK yetkilisinin BBC Türkçe’ye açıklaması ise homofobik sansürün dizi daha çekilmeden, senaryo aşamasında gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Netflix Türkiye’den ise konuya dair henüz herhangi bir açıklama gelmedi.


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam