21/09/2011 | Yazar: Kaos GL

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, askerlikte kötü muamele iddialarını incelemek için komisyon kuruyor.

Askerde Dayak Ve İntiharlara İnceleme Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, askerlikte kötü muamele iddialarını incelemek için komisyon kuruyor.
 
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, askerlikte kötü muamele iddialarıyla ilgili şikayetler geldiğini söyledi.
 
Bütün bu şikayetleri topladıklarını dile getiren Ayhan Sefer Üstün, ancak kuruma da haksızlık etmemeleri gerektiğini vurguladı.
 
Komisyon Başkanı Üstün, ’’TSK kapalı bir kutu gibi, orada olan olaylar da biraz kol kırılır, yen içinde kalır misali oluyor’’ dedi.
 
İntihar vakalarına da dikkat çeken Üstün, ’’İşin acı tarafı er eri, onbaşı onbaşıyı döver. Daha çok alt rütbeli olanlardır, çavuş, onbaşı, er seviyesindeki birtakım olaylardır, belki diğerleri de vardır. İntiharlar çok fazla oluyor’’ diye konuştu.
 
’BİR SUBAYIN CEZA ALDIĞINI DÜŞÜNÜN’
Üstün, ’’Şimdi askerler de askerlikte uğradıkları bu tür kötü muameleleri artık anlatacak duruma geldi’’ dedi.
 
Türk Ceza Kanunu’nun 2005’te değiştiğini, işkence ve kötü muameleye karşı ciddi önlemler alındığını anımsatan Üstün, şöyle konuştu:
 
’’Alınan önlemlerle, sivildeki işkence iddiaları yok denecek kadar aza indi. Dolayısıyla bu kurumdaki kamu görevlileri de başlarına böyle bir şey geleceğini bilirlerse, kesinlikle işkenceye, kötü muameleye yeltenmez, aklından bile geçirmez. Düşünün bir subayın ceza alıp, mesleğinden mahrum kalacağını...’’
 
ASKER HAKLARI
Kurulacak alt komisyonda konuyu görüşeceklerini söyleyen İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı “Askere giderken asker hakları diye bir kitapçık mı verilebilir veya asker hakları birimi mi kurulur? Hastanelerde hasta haklarına yönelik hasta hakları kitapçığı var’’ diye konuştu.
 
’KİMSE GOCUNMASIN, İŞBİRLİĞİ YAPSIN’
’’Disko’’ diye bilinen disiplin koğuşlarının, eğitim taburlarının incelenebileceğini belirten Üstün, burada askerlerle konuşulabilineceğini anlattı.
 
Üstün, ’’Eskiden belki sivilde işkence vardı ama bir o kadar da iftira vardı. Her karakola girip çıkan, atsalar da atmasalar da ’bana dayak attı’ diye çıkardı, şimdi ise kamera var, yarım saatte o iddia ispatlanır. Bu açıdan kimsenin gocunmaması lazım, aksine işbirliği yapılması lazım. Zaten işbirliği yapılacaklarını da tahmin ediyorum” dedi.
 
PLATFORM ŞİKAYET ETTİ
Ayhan Sefer Üstün, geçtiğimiz gün asker haklarına yönelik oluşturulan bir platformu kabul etti. Platform, Komisyon Başkanı’na askerde kötü muameleye ilişkin 6 kişinin kişisel başvurusu, disiplin koğuşlarıyla ilgili bir rapor ve kötü muameleyle ilgili genel bir rapor sundu. (ntvmsnbc)
 

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam