09/05/2006 | Yazar: Kaos GL

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, eşcinsel olduğunu rapor ve fotoğrafla ispatlamasına rağmen ''kadınsı davranışlara sahip olmadığı için'' askere alınmasına karar verilen bir gençle ilgili işlemin yürütme

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, eşcinsel olduğunu rapor ve fotoğrafla ispatlamasına rağmen ''kadınsı davranışlara sahip olmadığı için'' askere alınmasına karar verilen bir gençle ilgili işlemin yürütmesini durdurdu.

KAOS GL

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), eşcinseller açısından ilginç bir karara imza attı. AYİM, eşcinsel olduğu için askere gitmek istemeyen, durumunu cinsel ilişki sırasında çekilen fotoğraf ve anal muayene raporuyla ispatlamasına rağmen "feminen" (kadınsı) davranışlara sahip olmadığı için askere alınmasına karar verilen bir gençle ilgili işlemin yürütmesini durdurdu.

AYİM'de açılan davanın dilekçesine göre, üniversite mezunu A.A. askere çağrı kâğıdını aldıktan sonra gittiği askerlik şubesinde, eşcinsel olduğunu söyledi. Şube de A.A.'yı Ankara Etimesgut'taki Askeri Hava Hastanesi'ne sevk etti.

Hastane, eşcinsel olup olmadığının tespiti için A.A.'dan eşcinsel ilişkiye girerken, yüzünün tanınabileceği şekilde çekilmiş fotoğraf istedi. Fotoğrafları getirip ön incelemeyi geçen A.A. eşcinsel olup olmadığının tespiti için cerrahi servisine sevk edildi.

İkinci aşamayı da geçen A.A., bu kez Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'ne sevk edildi. Psikiyatri Servisi'nde, A.A.'nın eşcinsel olup olmadığı incelenmeye başlandı.

A.A.'nın iddiasına göre, doktor kendisine, "Eşcinsel olduğun belli, ancak çok feminen görünmüyorsun, karar veremedim" dedi. Benzer birkaç muayeneden daha geçen A.A.'ya kadınsı olmadığı gerekçesiyle "askerliğe elverişli" raporu verildi.

Çektirdiği fotoğrafa, anal muayeneye rıza göstermesine rağmen askere alınmasına karar verilen A.A. da AYİM'de kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.

AYİM, askere alma işleminin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Eşcinsellerin askeri düzenin bozulmaması amacıyla askere alınmadığının vurgulandığı kararda, A.A.'nın askerlik hizmeti sırasında eşcinsel olduğu şüphesinin duyulmasının önlenemeyecek sıkıntılara neden olacağı kaydedildi.

'İnsan haklarına aykırı'

TSK'nin ilgili yönetmeliklerine göre, eşcinselliği belirgin olanlar askere alınmıyor. Uygulama, aktif eşcinsellerin anal muayene sonunda, büyük bölümü kadınsı görünüme sahip olmayan pasif eşcinsellerin de psikolojik muayenelerden sonra askere alınmalarına karar verilmesi nedeniyle tepkilere neden oluyor. Çok sayıda eşcinsel de fotoğraf çektirmeyi insan haklarına aykırı bulduğu için uygulamaya tepki gösteriyor.

Siviller askeri mahkemelerde yargılanmayacak

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, barış zamanında askeri kurum ve kişilere yönelik suçlarda sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verecek yasal düzenleme yapılacağını açıkladı. Askeri Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Kanunu'nda öngörülen değişikliklerle ilgili yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirten Çiçek, AB'ye uyum kapsamında Türkiye'nin bu konuda taahhüdü olduğunu kaydetti. Çiçek şunları söyledi: "Barış zamanında askeri mahkemelerde sivillerin yargılanmasına son verilecek. Askeri mahkemece tutuklanan siviller sivil cezaevlerine konulacak."


Kaynak: Milliyet, 9 Mayıs 2006

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret