12/07/2019 | Yazar: Kaos GL

​Burak, “askerliğe elverişli değildir” raporu alma sürecini yazdı.

Askerlikten rapor alma sürecim: Umarım herkesin süreci kolay ve rahat geçer Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Burak, “askerliğe elverişli değildir” raporu alma sürecini yazdı: Bir tek heyete çıktığımda tedirgin oldum, çünkü bütün doktorlar size bakıyor ve sanki kendinizi kanıtlamanız gerekiyor gibi hissediyorsunuz.

Öncelikle sunu söyleyeyim, beklediğimden çok daha kolay ve rahat bir süreç oldu. Önce Üsküdar Askerlik Şubesi’ne gittim. Eşcinsel olmam sebebiyle askerlikten muafiyete başvurmak istediğimi söyledim. Sağlığımla ilgili genel sorular soran bir form verdiler. Bu formu doldurduktan sonra beni Aile Hekimi'ne yönlendirdiler. Aile Hekimi'ne de aynı şekilde durumu açıkladım. O da formu doldurduktan sonra beni Sultan Abdülhamit Hastanesi Psikiyatri Polikliniği’ne yönlendirdi. Bu noktaya kadar sadece bir tavsiyem var. Askerlik Şubesi’nde de Aile Hekimi'nde de bütün odadaki herkese eşcinsel olduğunuzu açıklamanıza gerek yok.

Hastanede psikiyatristle yaklaşık on dakikalık bir görüşme yaptım. Bu görüşmede ne zamandan beri eşcinselliğimin farkında olduğumu ve nasıl başladığını sordu. Gayet anlayışlı davrandı. Bu kısa görüşmeden sonra üç tane test verdiler ve aile görüşmesi istediler. Annem beni bu konuda hep desteklediği için aile görüşmesine annem gitti. O sırada ben de testleri yaptım. Testlerden birinde 500 küsur tane soru var ama bu sizi korkutmasın, sadece evet veya hayır diye cevap veriyorsunuz. İçinde cinsellikle alakalı sadece 5 civarı soru var. Geriye kalan sorular sağlığınızla ilgili veya belli konulardaki görüşlerinizi soruyor. Diğer testte bir ev, bir ağaç ve bir insan çizmenizi istiyor. Sonra çizdiklerinizle ilgili sorular soruyor. Mesela "Bu insan mutlu mu?" "Sizce ev nasıl bir bölgede?" gibi. Üçüncü testte ise bazı cümleleri tamamlamanızı istiyor. Mesela "Ailemle..." diyor, cümlenin geri kalanını siz yazıyorsunuz. Bence bu üç testte en önemlisi cinselliğinizle ilgili sorulara doğru cevap vermek. Aile görüşmesinde ise anneme ne zamandan beri eşcinsel olduğumu bildiğini, nasıl anladığını, nasıl bir süreç geçirdiğimizi sormuşlar. Bütün bu işlemler bir gün sürdü. Günün sonunda haftaya heyete geleceksiniz dediler.

Sonraki hafta heyet için hastaneye geri geldim. Heyet için uzun bekleme sureleri oluyor, aklınızda bulunsun. Heyette bir odada 15-20 doktor vardı, fakat genel olarak sadece heyet başkanı bana sorular sordu. Burada çok önemli bir nokta var. Heyet başkanının bana ilk sorduğu şey, "Tamam eşcinselsin anladık, ama niye askere gitmek istemiyorsun?" oldu. Bu soruya cevabınızı çok iyi hazırlayın. Onun dışında yine psikiyatristin sorduğu sorulardan sordular. Ayrıca hiç kız arkadaşımın olup olmadığını sordular. Heyet toplam 15 dakika kadar surdu. Sonra sağlık kurulundan bir belge alıp getirmemi söylediler. Sonra da sonuç için yine başka bir gün gelmem gerektiğini söylediler. O gün geldiğimde direk sağlık kuruluna gittim. Sağlık kurulunda zamanı gelince içeriye çağırıyorlar. Ben girince hiçbir soru sormadan muafiyet sonucumu verdiler. Bu sonucu askerlik şubeme götürdüm. Böylece askerlikten muaf olmuş oldum.

Sonuç olarak bu işi, üç tam gün ayırarak hallettim. Askerlik Şubesi’nde de Aile Hekimi'nde de çok anlayışlı davrandılar. Hastanede ilk görüştüğümüz psikiyatrist de çok anlayışlıydı. Bir tek heyete çıktığımda tedirgin oldum, çünkü bütün doktorlar size bakıyor ve sanki kendinizi kanıtlamanız gerekiyor gibi hissediyorsunuz. Sorulan sorulara kesinlikle sinirlenmeyin. Hep güleryüzlü davranın ve kendinizden emin cevaplar verin. Umarım herkesin süreci kolay ve rahat geçer.

*Askerlikle ilgili danışmanlık almak için danisma@kaosgl.org adresi üzerinden Kaos GL Derneği ile iletişime geçebilirsiniz.

**KaosGL.org Gökkuşağı Forumu’nda yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. Yazının KaosGL.org’ta yayınlanmış olması köşe yazılarındaki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.

Askerlik yazı dizimizdeki diğer yazılar:

“Elverişsiz” yazısını görünce çok sevindim

“‘Askerliğe elverişli değildir’ raporunu nasıl aldım?”

“Pembe tezkere” sürecimden notlar…

Askerlikten muaf raporu alma sürecim

Askerliğe nasıl elverişli değilim?

Ben de “Askerliğe Elverişli Değildir” raporu aldım

Bir pembe tezkere hikayesi: “Eşcinsel olduğumu yazabilirsiniz”

Şerbetli pembe tezkere

Zorlu ve ötekileştiren bir askerlik süreci

Pembe tezkere sürecim: Selam, ben eşcinselim!

 


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam