15/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Begüm Başdaş’ın hazırlayıp sunduğu Yollarda programında Karin Karakaşlı ve Aylime Aslı Demir, Aşkın L* Hali kitabını anlattı.

Aşkın L* Hali, Yollarda programındaydı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Karin Karakaşlı ve Kaos GL’den Aylime Aslı Demir, Begüm Başdaş’ın hazırlayıp sunduğu Yollarda programına konuk oldu. 14 Şubat Sevgililer Günü’nde yayınlanan programda Aşkın L* Hali kitap seti konuşuldu.

Kaos GL Derneği’nin 2006’dan bu yana her yıl farklı temalarla düzenlediği “kadınlardan kadınlara, kadınlardan kadınlar için” ilk öykü yarışması olan Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın derece alan öykülerinin yer aldığı Aşkın L* Hali kitap seti NotaBene Yayınları’ndan çıktı.

Yarışmadan 2006-2008 ve 2009-2011 yıllarını kapsayan ilk iki cildin editörlüğünü Burcu Ersoy, 2012-2014 ve 2015-2017 yıllarını kapsayan üçüncü ve dördüncü cildin editörlüğünü Karin Karakaşlı, 2018-2020 yıllarını kapsayan cildin editörlüğünü ise Pelin Buzluk yaptı. Seri editörlüğünü ise Aylime Aslı Demir üstlendi.

İlk cildin kapak işi Elif Tekneci’nin, ikinci cildin kapak işi Ugemfo’nun, üçüncü cildin kapak işi Gözde İlkin’in, dördüncü cildin kapak işi Meltem Elmas’ın ve son cildin kapak işi Şafak Şule Kemancı’nın elinden çıktı.

“‘Yok-muş’ gibi yaşanan dünyaya önce ‘bal gibi var’ diye haykırmak gerekiyor” sloganıyla yayınlanan seti buradan satın alabilirsiniz.

Son üç yıldır jüri üyeliği ile üçüncü ve dördüncü ciltlerin editörlüğü yapan Karakaşlı ve seri editörü Demir, bu külliyatın hikayesini ve dönüştürücü gücünü Başdaş’a anlattı.

Demir, 2006 yılında “Mutlu Aşk Vardır” diyerek yola çıkan öykü yarışmasıyla lezbiyen ve biseksüel kadınların hem şimdiye kadar kendi hikayelerinin hep erkekler tarafından yazılıyor olmasına hem de hikayelerin hep kötü sonla tamamlanmasına itiraz ettiklerini ama sadece edebiyatla değil, aynı zamanda da var olduklarını başkalarına duyurarak, kendileriyle barışık bir şekilde bunu gerçekleştirmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Karakaşlı, Aşkın L* Hali kitap setinin aşka -ama aslında aşkla birlikte dostluk ve yoldaşlığa- çok farklı bir tanım getirmesini çok önemsediğini belirtti. “Sahici bir aşkın inanılmaz radikal dönüştürücü bir gücü var” diyen Karakaşlı, ihmal edilen karakterlerin bu öykülerde nasıl kendi köşelerinden çıkıp kendi sesleri ile var olduklarını ve heteronormatif ahlakçı bakışa bir isyan olarak tabu ilan edilen şeylerin hakkını teslim ettiklerini anlattı.

Aylime Aslı Demir de yayımlanan öyküler hakkında “Normativitenin dışında kalan cinselliklerin, aşkın, tutkunun, arzunun da öğrenilmesi için bir hat ve kanal olarak ortaya çıktığını düşünüyorum. Bu öykülerle normatif bir aşkın dışında da bir aşk olabileceğini, bir yaşam, bir yol, bir patika keşfedilebileceğini sezinliyoruz” dedi.

Hem konu hem de dil açısından bu külliyatı çok ürpertici ve heyecan verici bulan Karakaşlı, “Kadın kadına aşkın bütün kapsayıcılığı içinde aktarılması, şimdiye kadar kendisine hiç konuşma hakkı tanınmamış kadınların özne olarak yer aldıkları nesnelikten çıktıkları noktada, şimdiye kadar duyulmamış bir dil de beraberinde geliyor. Şimdiye kadar alışmadığımız karakterler ortaya çıkıyor. Aslında hayatın ne kadar geniş ihtimaller silsilesinden ibaret olduğunu da gösteriyor. Artık bilmezden gelemeyeceksin çünkü okudun ve biliyorsun. Şimdi artık hayatına nasıl devam ediyorsun gibi aslında benim açımdan okura yüklediği bir misyon da var” diye konuştu.

Yayında Aylime Aslı Demir’in söz ettiği Kaos-GL tarafından düzenlenen 16. Kadın Kadına Öykü Yarışması başvuru çağrısına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kadın, medya, kültür sanat
İstihdam