26/10/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Hindistan ve Hong Kong’daki yüksek mahkemeler eşit evliliği yasalaştırmadı. Bu kararın ardından LGBTİ+ aktivistlerin yol haritası nasıl?

Asya’da iki farklı coğrafya iki benzer hak gaspı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hindistan ve Hong Kong. Asya’daki bu iki coğrafyada arka arkaya LGBTİ+’ların eşit evlilik hakkı için davalar görüldü. Mahkemeler kararları açıkladı ve her iki ülkede de LGBTİ+ aktivistler hayal kırıklığı yaşadı.

Hindistan’da LGBTİ+ aktivisti avukat Rohin Bhatt, Hong Kong’da ise hapisteki demokrasi yanlısı aktivist Jimmy Sham'in açtığı eşit evlilik davaları kısmi kazanımlarla sonuçlandı. 

Hindistan Yüksek Mahkemesi, 17 Ekim’de verdiği kararla eşit evliliğin eşitlik için önemli olduğunu; ancak bu kararı eşit evlilik karşıtı Meclis’in vermesi gerektiğini hükmetti. 

“Evlilik sadece sosyal tanınma değil”

Aljezere’ye konuşan LGBTİ+ aktivisti Karani, kararı şöyle değerlendirdi: “Herkes hükümetin bize bu hakları vermekle ilgilenmediğini biliyor. Henüz bir komite bile kuramadılar. Bir umudumuz olabilir mi?”

Bir başka aktivist Anish Gawande “Açıkçası mücadelemiz daha da zorlaştı. Bir sonraki adımların ne olacağı net değil. Şimdi hangi kapıyı çalacağız. Evlilik hakkının birçok başka hakkı da beraberinde getirdiğini anlamak gerekir. Evlilik, eşcinsel çiftleri nefret dolu ailelerden ve polis tacizinden korur. Evlilik sadece sosyal tanınma değil. Aynı zamanda en savunmasız kişilere yönelik şiddete karşı korumadır. Bu korumanın reddedilmesi çok daha büyük bir sorun.”

Halk desteğine rağmen ayrımcı karar!

Hong Kong Yüksek Mahkemesi’yse 5 Eylül Salı günü açıkladığı kararıyla “eşit evliliklerin yasal olarak tanınması için alternatif bir çerçeve oluşturma yükümlülüğünü ihlal ettiğini” duyurdu ancak eşit evlilik hakkını oybirliğiyle reddetti. Oysa 2023’te ülke çapında yapılan bir araştırma toplumun yüzde 60'ının eşit evliliği desteklediğini ortaya koyuyor. 

France24’e konuşan davayı açan Jimmy Sham, eşit evlilik yasağının eşitlik ilkesini yok saydığını ve mahremiyet hakkını ihlal ettiğini söyledi. 

Sham'i temsil eden insan hakları avukatı Karon Monaghan, bu yasağın queer çiftleri miras ve konut kiralama gibi alanlarda da dezavantajlı konuma düşürdüğüne dikkat çekti.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam