31/03/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Uluslararası Transseksüel Görünürlük Günü'nde UNAIDS, Asya ve Asya Pasifik ülkelerinde yaşayan transların pandemide sürdürdüğü dayanışmayı duyurdu.

Asya’da trans aktivistler COVID-19'a dayanışmayla yanıt veriyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Transseksüel Görünürlük Günü'nde UNAIDS, Asya ve Asya Pasifik ülkelerinde yaşayan transların Covid-19’un sebep olduğu krizlere karşı sergilediği dayanışmayı duyurdu.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin bir parçası olarak 2030’a kadar AIDS'i bir halk sağlığı tehdidi olarak sona erdirmek için küresel mücadele veren UNAIDS, Covid-19 pandemisinin neden olduğu küresel sağlık krizlerinin artırdığı eşitsizlik, sosyal dışlanma, damgalanma ve ayrımcılığa karşı transların verdiği küresel mücadeleyi aktardı.

Pandeminin Asya ve Pasifik'teki birçok trans için varoluşsal bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken UNAIDS, trans örgütlerinin sosyal izolasyona karşı transları desteklemenin yaratıcı yollar bulduğunu söylüyor.

Hindistan, Endonezya ve Tayland örnekleri

Hindistan'da trans hakları için çalışan Basera Samajik Sansthan, pandemide evsiz trans gençlerin barınma hakkı için mücadele etti, onlara el dezenfektanı, maske dağıttı ve ücretsiz HIV ile COVID-19 testlerine erişimlerini sağladı.

Endonezya’da aktivistler transların HIV ve Covid-19 testleriyle, ruh sağlığı hizmetlerine ulaşabilmesi için ücretsiz araçlar geliştirdi ve düzenledikleri yerel atölyelerle farkındalık çalışmaları gerçekleştirdi.

Tayland'da, pandemiye bağlı alınan önlemler turizmi olumsuz etkiledi ve çok sayıda trans işsiz kaldı. Birçok trans kadın işsizlik nedeniyle ailelerinin yanına döndü, geçiş süreçleri aksadı ve yoksullaştı. Tayland’da trans örgütler pandemiden olumsuz etkilenen translara gıda ve hijyen ürünleri dağıttı.

 

 

 


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam