01/04/2021 | Yazar: Kaos GL

GZone, İstanbul’da kezzaplı saldırıya uğrayan Suriyeli mülteci trans kadın Asya’nın tedavi masrafları için “Türkiye Sinemasında Kuir Temsiller” semineri düzenliyor.

Asya ile dayanışma semineri: “Türkiye Sinemasında Kuir Temsiller” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

GZone, 9 Mart’ta İstanbul’da kezzaplı saldırıya uğrayan ve görme kaybı olan Suriyeli mülteci trans kadın Asya’nın tedavi masrafları için “Türkiye Sinemasında Kuir Temsiller” semineri düzenliyor. 11 Nisan Pazar günü saat 15:00’te Zoom üzerinden gerçekleşecek olan semineri Azmi Recep Özdaş verecek.

Seminere dair

Mekân sosyolojisi, sinema sosyolojisi, kuir mekan, kuir sinema ve bellek alanlarındaki çalışmalarına OTTO SUHR Institute of The Free University of Berlin’nde devam eden Azmi Recep Özdaş’ın vereceği seminerin tanıtım metni şöyle:

“Filmler belli bir zaman ve mekânda üretilseler bile o zaman ve mekândan bağımsız olarak duygu üretmeye devam ederler. Çünkü filmlerdeki imajlar rüyalara benzerler. Onlar da aynı rüyalar gibi geleceğe dair fikirler verirler. Bu bakımdan filmlerden akan duygular azınlık belleği oluşturmakta onemlidirler. Zira azınlık bellekleri her an yeni dayanışma biçimlerini tetikler.”

“Bu seminer dersi de 90’lı yıllarda çekilmiş bazı yerli filmlere bakarak, filmografik ögeler aracılığıyla o dönemin Türkiye'sinin sosyopolitik atmosferine odaklanacak. Hikayelerin geçtiği kuir mekanlar (Tarlabaşı, parklar ve hamamlar) ve kuir zamanlar (gece) üzerinden Türkiye sinemasındaki kuir temsilleri anlamaya çalışıp keskin cevaplar aramak yerine, belli hatları olan ama hep kendinden taşan sorular soracağız.”

“Bu sorulardan bazıları şunlar olacak; Kuir film nedir? Kuir film neye denir? Bir filmi yöntemiyle mi (montaj-anlatım), biçimiyle mi (renk-doku-yüzey) yoksa içeriğiyle mi kuir okuruz? Kuir okuma ne ise yarar, bize ne yapar? Hikaye mi, karakterler mi kuir imkanlar sunar ? Yoksa sinemadan bize kalan ve geleceği arayan ihtimaller midir bu kuir anlam?”

“Daha da önemlisi; Bu seminer bahsi edilen temsillerin oluşturduğu görsel hafızamızın ve direniş belleğimizin ne tip yeni dayanışmalar inşa edebileceğini tartışacak. Bu yüzden de dersin tüm geliri bir süre once nefret saldırısına maruz kalan trans kadın arkadaşımız Asya’nın hastane ve tedavi masraflarına aktarılacak. Zira dayanışma yoksa neye yarar kuir sinema?”

3 saatlik tek oturumda gerçekleşecek seminerden önce Dönersen Islık Çal (1992), Gece, Melek ve Bizim Çocuklar (1994), Hamam (1997) ve Lola+Billidikid (1999) filmlerinin izlenmesi bekleniyor.

Katılmak için…

Seminere katılım ücretli ve kişi başı 50 TL. Katılım talebinizi kayit@gzone.com.tr e-posta adresine e-posta göndererek iletebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat, yaşam
İstihdam