15/07/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

‘Ürün ve hizmetlere erişim ve bunların sunumu ile ilgili her türlü ayrımcılık suça girer.’

Av. Yasemin Öz: Hizmete erişimde ayrımcılık suçtur! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Ürün ve hizmetlere erişim ve bunların sunumu ile ilgili her türlü ayrımcılık suça girer.”

12 Temmuz’da Çarşamba günü, Ankara Bahçelievler 7. Cadde'de hizmet veren Espressolab isimli kafenin işletmecisi, lezbiyen bir çifti mekandan kovmuştu. Saldırıya uğrayan çiftten N.C, olayın nasıl gerçekleştiğini kaosGL.org’a anlatmış, kurum açıklama yapmazsa hukukî yollara başvuracaklarını söylemişti:

“Espressolab adlı mekanda kız arkadaşımla yan yana oturduğum için mekandan kovulduk. Önümüzde hiçbir uyarı almadan kucak kucağa oturan heteroseksüel çiftler olmasına rağmen el ele bile tutuşmadan otururken bir çalışan yanımıza geldi ve patronun kameradan bizi izlediğini ve uygunsuz davranışlarımız olduğunu bu yüzden bize hizmet vermeyeceklerini söyledi.İşletmeci konuşmaya gittiğimizde ‘Size ne, istediğimi atarım, davranışlarınız uygunsuz, orası beni ilgilendirir’ şeklinde konuştu. Heteroseksüel çiftler hakkında neden uyarı yapılmadığını sorduğumuzda ‘Size mi soracağım, siz rahatsız ettiniz’ dedi. Böyle iğrenç, ayrımcı, homofobik bir davranış görmedim. Bunun peşini bırakmayacağım.”

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü eylemi

Ardından Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü, kafeyi üniversite kampüsündeki şubesi önünde protesto edildi. Kulüp üyeleri Espressolab Boğaziçi şubesinin önünde toplandı, basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada ayrımcılık mağduru lezbiyen çiftin beyanına yer verildi ve ayrımcı uygulamaya ilişkin iki talep sıralandı. Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün bu ayrımcı davranışa ilişkin ilk talebi, EspressoLab Türkiye’nin Ankara/Bahçelievler şubesinde yaşanan cinsiyet yönelimi ayrımcılığı hakkında kamusal bir özür dilemesi gerektiğiyken diğer talep kafenin Ankara/Bahçelievler şubesindeki sorumlular hakkında işlem başlatması ve başlatılan işlemlerin kamuoyu ile paylaşılması oldu.

Kulübün açıklaması, bu taleplerin gerçekleşmemesi durumunda kafenin Ankara/Bahçelievler şubesinde yaşanan LGBTİ+ fobik ayrımcılık hakkında EspressoLab Türkiye’nin kurumsal olarak sorumluluk almamakta olduğu ve nefret söylemli ayrımcılığı önemsememekte olduğunun anlaşılacağı ifade edildi.

Espressolab LGBTİ’lerden özür diledi

Espressolab Yönetim Kurulu, KaosGL.org’da çıkan haberin ertesi günü kurumsal hesaplarından bir açıklama yayınlayarak “Gerekli ikazlar yapılmıştır, özür dileriz” dedi:

“Markamız ile ilgili Ankara Bahçelievler mağazamızda yaşanan olayda gündeme gelen iddialara ilişkin sosyal medyada yapılan paylaşımlar ve yayınlanan haberler üzerine, aşağıdaki açıklamayı kamuoyunun dikkatine sunarız. Türkiye'nin en yenilikçi kahve markalarından biri olan şirketimiz, kurulduğu günden itibaren toplum içerisindeki farklı renklerin her zaman destekçisi ve savunucusu olmuş, birçok mağazamız LGBTİ bireylerinin vakit geçirmekten keyif aldıkları mekanlarından biri olmuştur.

Hal böyleyken, şirketimizin toplumun bütünlüğüne zarar verecek ayrımcı hiçbir tutum ve davranışı desteklemeyeceğini tüm kamuoyu önünde belirtmek isteriz. Yaşanılan durum sonrası ilgili mağazamız ve diğer tüm mağazalarımız sorumlularına gerekli ikazlarda bulunulmuş ve daha dikkatli olmaları istenmiştir.

İstemeyerek de olsa kalbini kırdığımız tüm LGBTİ bireylerine özürlerimizi iletiriz.”

Av. Yasemin Öz: Hizmete erişimde ayrımcılık suçtur! 

Olayla ilgili Av. Yasemin Öz ile görüşerek ürün ve hizmetlere erişim ve bunların sunumu ile ilgili ayrımcılığın hukukî zeminini konuştuk.

Öz, hizmete erişimde ayrımcılığın TCK’da yasaklandığını belirtti: “TCK 122. Maddesinde aynen şöyle der ‘Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle; bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini, bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını, bir kişinin işe alınmasını, bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını, engelleyen kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’ Bu maddeye göre, hizmete erişimde ayrımcılığa uğrayan kişinin, savcılığa giderek hukukî yollara başvurması durumunda kurum ve çalışanları ceza alır.”

Öz, aynı zamanda hukukî yollara başvurularak hak ihlallerini takip etmenin önemine değindi: “Bu tip ayrımcılıklara uğrayan arkadaşlarımız, görgü tanıklarıyla birlikte hukukî yollara başvurmalı. Haklarımızı aramaya ve uğradığımız ayrımcılıkların peşini bırakmadan, yaptırımın uygulanmasını sağlamak için çabalamaya devam etmeliyiz.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
2024