15/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Ary Zara, seks işçisi bir trans kadının arabasına bindiği kişiyle tanışmasını anlatan kısa filmi “Avokado Çukuru” ile kısa listeye kalan ilk trans yönetmen olarak Oscar tarihine geçti.

“Avokado Çukuru” Oscar tarihine geçti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ary Zara, “Avokado Çukuru” (An Avocado Pit) filmi ile En İyi Canlı Aksiyon Kısa Film kategorisinde kısa listeye kalan ilk trans yönetmen olmasıyla Oscar tarihine geçti. Elliot Page, Aralık ayında filmin yapımcılığını üstlenmişti.

19 dakikalık filmde trans kadın oyuncu Gaya De Medeiros, Lizbon sokaklarında Claudio adında cisgender bir adamla tanışan Larissa rolünü canlandırıyor. Larissa, Claudio’nun arabasına bindiğinde Claudio sinirleniyor ve Larissa’yı arabadan kovuyor. Trans seks işçilerinin maruz kaldığı şiddeti konu alan bir sahne hazırlığı gibi görünen bu akış farklı dünyalardan iki insanın, birbirlerinin açılarını tanıyıp anladıkları bir akşama dönüşüyor.

Zara, filmi yapmada temel motivasyonunun, çoğunlukla cisgender sanatçıların istismar ettiği bir klişeyi yakalamak yani şiddete maruz kalan trans kadınlar ve seks işçileri için hikayeyi bitirmenin başka yollarının olduğunu göstermek olduğunu söylüyor:

“Biz LGBTQİ+’lar farklı seçeneklerin var olduğunu biliyoruz ama aynı zamanda biz bile zihnimizdeki bu anlatılar yüzünden bizim için orada olabilecek gerçeklikten şüphe ediyoruz. Henüz görmediğiniz bir şeye inanmanın gerçekten çok zor olduğunu biliyorum. Bizim için işlerin iyi gidebileceğine inanmak zor ama kesinlikle birçok şey iyi gidiyor ve mutlu olan, aşkı bulan, hayattan keyif alabilen birçok insan tanıyorum.”

Oyuncu De Medeiros, Avokado Çukuru’nun Oscar kategorisinde kısa listeye alınmasının medyadaki trans hikayelerinin değiştiğine bir işaret olduğunu belirtiyor:

“Hikayelerimizi anlatabildiğimiz; sadece olumlu anlatılar yaratmaya değil, aynı zamanda olasılıkları da artırabildiğimiz özel bir dönemden geçiyoruz. Trans olmak sadece ameliyatlarla ilgili değil… Rahat olmamakla, kim olduğuna dair kendini tutmakla ilgili. Trans anlatıları, aşk hikayeleri ve kimlik hakkında düşündüğümde... Hayır, kim olduğumu ya da sevilip sevilmediğimi söyleyecek birine ihtiyacım yok. Ben kendi hayatımın sahibiyim. Ne yapmak istiyorsam onu yapabilirim, olduğum kişiyi sevebilirim.”

Filmi Vimeo’da kiralayarak izleyebilirsiniz.


Etiketler: medya, kültür sanat, dünyadan
İstihdam