21/11/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Pozitif Yaşam Derneği’nden Pınar Öktem, bugün başlayan Avrupa HIV Testi Haftası’nın Türkiye için ne anlama geldiğini kaosGL.org’a anlattı.

Bugün başlayan Avrupa HIV Testi Haftası, 1 hafta boyunca HIV testinin önemi konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Pozitif Yaşam Derneği’nden Pınar Öktem, Avrupa HIV Testi Haftası’nın Türkiye için ne anlama geldiğini kaosGL.org’a anlattı.
 
Avrupa HIV Testi Haftası, toplum, sağlık çalışanları ve karar vericilere HIV testinin önemini anlatmayı hedefliyor. Peki, pek çok kişinin korktuğu, önyargıyla yaklaştığı ve olabildiğince ertelediği İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) testi Türkiye’de nasıl bir yerde duruyor?
 
HIV statüsünü bilmek ve tedavi görmek, gelecekteki HIV bulaşını önleme konusunda kritik bir önem taşıyor. Bu bilgi ışığında ilk olarak 2012 yılında İngiltere’de başlayan HIV Testi Haftası, geçtiğimiz yıl Avrupa çapında HIV testi yaptırma çağrısında bulunulan bir kampanyaya dönüştü.
 
HIV/AIDS ile yaşayanlar, yakınları, gönüllüler ve ilgili meslek uzmanlarının bir araya gelerek oluşturduğu Pozitif Yaşam Derneği, konu HIV olunca Türkiye’de akla ilk gelen dernek.
 
“HIV testi ücretsiz ve anonim olmalı”
 
Pozitif Yaşam Derneği’nden Pınar Öktem, bu haftanın üç temel amacı olduğunu söylüyor: “Teste yönlendirmek, sağlık çalışanlarına mesaj vermek ve karar vericilerin doğru bilgilenmesini sağlamak.”
 
Ancak, kampanya daha ilk adımda Türkiye’deki zorluklarla yüz yüze geliyor.
 
“HIV testi ücretsiz ve anonim olmalı, kişinin mahremiyeti korunmalı ve gerektiğinde tedaviye yönlendirme yapılmalı” diye anlatıyor Öktem. Ne var ki, Türkiye’de HIV testleri yalnızca SGK kapsamında ücretsiz; fakat anonim değil. Haliyle insanları gönül rahatlığıyla teste yönlendiremediklerinin altını çiziyor Pozitif Yaşam Derneği üyesi. Şişli Belediyesi’nin sunduğu sağlık hizmetini bunun dışında tutuyor.
 
“Danışmanlık da test kadar önemli”
 
Öktem, 2006’da kurulan ve birkaç yıl içinde pasif hale gelen Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’nin (GDTM) yeniden hayata geçirilmesi yönünde bir projeleri olduğunu müjdeliyor. Ücretsiz ve yaygın danışmanlığın da en az test kadar önemli olduğunu vurguluyor.
 
Bir diğer olumlu haber ise sağlık çalışanlarına yönelik Ege Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Uygulama Merkezi gönüllülerinin Türkçeleştirdiği bir poster. HIV testinin ayrı ve özel bir test olmadığı ve hastalara önerilmesi gerektiği yönünde mesajlar veren posterler Türkiye genelinde sağlık kuruluşlarına gönderildi. 
 
“Karar vericiler HIV konusunda bilinçlenmeli”
 
Öktem, yine de savunuculuk faaliyetlerinin dernek çalışmaları arasında önemli bir yer tuttuğunu söyleyerek dünyada uygulanan iyi örneklere dikkat çekiyor:
 
“Dünyada genel toplumu tarayan testlerin yanı sıra hedef kitlelere yönelik testler yapılıyor. Bu bir STK’nın öncülüğünde bir topluluğa yönelik olabileceği gibi, araçlarla belli bir bölgeye gidilip mobil testlerin yapılması şeklinde de olabiliyor.”
 
Pozitif Yaşam Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’yle birlikte Aralık ayı boyunca sosyal medyada HIV/AIDS’e dikkat çeken paylaşımlar yapacak. HIV/AIDS konusunda bilgi ve danışmanlık almak için Pozitif Yaşam Derneği ile irtibata geçebilirsiniz. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam