06/08/2009 | Yazar: Sevgin Duru

Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı üyelerinden Sophie in 't Veld Türkiye’deki LGBTT hakları ve nefret cinayetlerine ilişkin Avr

Avrupa Komisyonuna Türkiyeli LGBT’lere ilişkin soru önergesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Parlamentosu’nun Hollandalı üyelerinden Sophie in 't Veld Türkiye’deki LGBTT hakları ve nefret cinayetlerine ilişkin Avrupa Komisyonu’na soru önergesi verdi.

 
 
Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu başkan yardımcısı ve Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komisyonu üyesi olan Veld, 4 Ağustos 2009 tarihli önergede Komisyon’un ‘Türkiye’deki LGBT bireylere karşı işlenen nefret suçları ve cinayetlerinin şok edici derecede yüksek sayısının’ farkında olup olmadığını sordu.
 
 

Önergede Türkiye LGBTT Hakları Platformu’nun nefret cinayetlerine ilişkin sunduğu bilgilere, Avrupa Komisyonu İnsan Hakları delegesi Hammberg’ın ‘İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet’ başlıklı uzman açıklama metnine ve Komisyon’un 2008 Türkiye İlerleme Raporunda yer verdiği tespitlere değindi. Komisyon’un raporunda yer alan, travesti-transseksüellere yönelik polis şiddetine ve homofobi kaynaklı fiziksel ve cinsel şiddete vurgu yapan ifadelere dikkat çekti.

 
 

Sophie in 't Veld’in Avrupa Komisyonu’na yönelttiği sorular ise şu şekilde:

  1. Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki LGBT bireylere karşı işlenen nefret suçları ve cinayetlerinin şok edici derecede yüksek sayısının farkında mı?
 
  1. Avrupa Komisyonu, Türkiye yetkililerinin LGBTT bireylere yönelik nefret suçlarının önleme, LGBTT bireyleri koruma ve nefret suçlarını soruşturma ve bu konuda kovuşturma yapma konularında yeterince çaba sarf ettiği kanaatini taşıyor mu?
 
  1. Avrupa Komisyonu, bu sorunu Türkiye yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde gündeme getirdi mi?
 
  1. Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki LGBTT hakları alanındaki STK’larla görüştü mü?
 
  1. Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu üyesi Hammerberg ile daha yakın iş birliği geliştirecek mi?

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam