05/10/2013 | Yazar: Nevin Öztop

Bu hafta devam etmekte olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantılarında, 27 ülke temsilcisi Türkiye’deki LGBT’lere yönelik nefret suçlarını gündeme taşıdı.

Avrupa Konseyi’nin Gündemi: Türkiye’deki Nefret Suçları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bu hafta devam etmekte olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantılarında, 27 ülke temsilcisi Türkiye’deki LGBT’lere yönelik nefret suçlarını gündeme taşıdı.
 
Konsey üyesi 14 ülkenin parlamenterleri, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) oturumları sırasında, üye ülkelerinden olan Türkiye’nin nefret suçları konusunda her yıl yüksek rakamlara sahip olmasını gündeme getirdi.
 
İmzaya açılan “Türkiye’deki homofobik ve transfobik şiddete karşı hukuksal çözümlerin gerekliliği” başlıklı doküman, yeterli imza aldı ve bu şekilde Konsey’in resmi belgelerinden biri olarak kabul edildi. Çağrı, İsveçli milletvekili Jonas Gunnarsson tarafından imzaya açıldı.
 
14 üye ülkenin imzacı 27 parlamenteri, Avrupa Konseyi Meclisi’nde yer alan Avrupa Halk Partisi, Sosyalist Grup, Avrupalı Liberaller ve Demokratlar Birliği, Avrupalı Demokratlar Grubu ve Avrupalı Solcular Birliği siyasi partilerinde yer alıyor. İmzacılar arasında hiçbir partiye ait olmayan parlamenterler de bulunuyor.
 
Kaos GL’nin 2012 yılı için hazırladığı insan hakları raporu, 6 trans olmak üzere 11 nefret cinayetine yer veriyor. PACE’in imzaya açtığı doküman, sözkonusu nefret vakalarında yetkililerin gerekli hukuksal önlemleri alma konusunda direnç göstermesini de gündeme getiriyor:
 
“Hukuk ve güvenlik alanlarında çalışanların homofobik ve transfobik tutumları, nefret vakalarına dair devletin gerekli önlemleri almasının önündeki önemli engelleri daha da net gösteriyor. Bu durum, hükümetin öncülük ettiği ve kamuda bilinçlendirmeyi hedefleyen programları eyleme geçirmek, yasa reformlarında LGBT’leri kayda geçirmek ve polislere ve hukuk alanında çalışanlara eğitimler düzenlemekle çözüme yaklaşacaktır.”
 
Doküman aynı zamanda Türkiye Hükümeti’ni, Bakanlar Komitesi Tavsiyeleri’nin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılıklarının önlenmesine dair vurguladıklarını, gerekli programları hayata geçirirken dikkate almaya çağırıyor.
 
İmzacı parlamenterler:
GUNNARSSON Jonas, İsveç, SOC
ACKETOFT Tina, İsveç, ALDE
ANDREOLI Paride, San Marino, SOC
BLANCO Delia, İspanya, SOC
BONET PEROT Sílvia Eloïsa, Andora, SOC
CEDERBRATT Mikael, İsveç, EPP/CD
CHRISTOFFERSEN Lise, Norveç, SOC
CONNARTY Michael, Birleşik Krallık, SOC
DÍAZ TEJERA Arcadio, İspanya, SOC
GARÐARSON Karl, İzlanda, ALDE
GIOVAGNOLI Gerardo, San Marino, SOC
HÄGG Carina, İsveç, SOC
JÁUREGUI Ramón, İspanya, SOC
JENSEN Mogens, Danimarka, SOC
JENSEN Michael Aastrup, Danimarka, ALDE
JÓNASSON Ögmundur, İzlanda, UEL
KONRÁÐSDÓTTIR Unnur Brá, İzlanda, EDG
LE BORGN’ Pierre-Yves, Fransa, SOC
LUNDGREN Kerstin, İsveç, ALDE
MAURY PASQUIER Liliane, İsviçre, SOC
MYLLER Riitta, Finlandiya, SOC
OHLSSON Carina, İsveç, SOC
POURBAIX-LUNDIN Marietta, de, İsveç, EPP/CD
RAČAN Ivan, Hırvatistan, SOC
TRETTEBERGSTUEN Anette, Norveç, SOC
VILLUMSEN Nikolaj, Danimarka, UEL
WURM Gisela, Avusturya, SOC
 
İlgili haberler:
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 31 üyesi Türkiye’deki “haksız tahrik’e” “Dur” diyor!

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam