01/07/2010 | Yazar: KAOS GL

stanbul'da, 1-4 Temmuz tarihlerinde arasında düzenlenen 6.

Avrupa Sosyal Forumu
stanbul'da, 1-4 Temmuz tarihlerinde arasında düzenlenen 6. Avrupa Sosyal Forumu'nun (ASF) açılışı Maçka Demokrasi Parkı'nda yapıldı.
 
 
Akşam saat  21.00'de başlayan açılışta farklı ülkelerden gelen katılımcılar vardı. Açılışa kapatılan Demokrasi ve Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Sebahat TuncelSırrı SakıkAkın BirdalUfuk Uras da geldi.

"Ağustosta emek direnişi devam edecek"
Parktaki büyük havuzun yanına kurulan sahnede ilk sözü TEKEL direnişçilerinden Filiz Yavuz aldı. 

Yavuz konuşmasında, "Biz sadece kendimiz için değil, güvencesiz çalışmanın tüm emekçilere dayatılmasına karşı ayağa kalktık. Yasal süreçten sonuç almazsak, Ağustosta yeniden Ankara sokaklarında buluşacağız; direnişi sonuna kadar götürmekte kararlıyız" dedi.

Yavuz'un ardından sahneye Mezopotamya Sosyal Forumu temsilcisi olarak, kapatılan DTP'nin eşbaşkanı Türk çıktı. Konuşmasına Kürtçe başlayan Türk, "Bu ülkenin statükocuları değişim ve dönüşüm olursa eski iktidarlarını kaybedeceklerini düşünüyorlar. Kürtlerin, uzun yıllardır hak ve özgürlüklerinin kısıtlanıp baskı altında tutulmasına rağmen bunu kabul etmemesi karşısında hep şiddet uyguladılar. Şunu bilsinler ki Kürt sorunu artık imha ve inkar politikalarıyla çözülemez" dedi.

İnançlara, kimliklere hakaret ediliyor
Türk, "Kürt açılımı" konusunda hükümeti ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi:

"Bugüne kadar demokratik bir yaklaşım sağlanması için çaba sarf ettik. İktidar açılımı sabote ederken ana muhalefet ne yapıyor? Kılıçdaroğlu, Kürt sorununu işsizlik ve yoksulluk sorununa indirgemeye çalışıyor. Halkın kimliği ve kültürüyle adeta dalga geçen bir yaklaşım sergiliyor. Kürt sorunu işsizlik ve yoksulluk meselesidir diyorsunuz, sorarım size örneğin Alevilik de böyle midir? Alevilerin sorunu işsizlik ve yoksulluk meselesidir demek, bir kimliğe ve bir inanca hakaret etmektir."

Önce siz silahları susturun
"Kürtler, güvenmek ve eşit konuşlarda yaşamak istiyor" diyen Türk konuşmasını yükselen çatışmalara değinerek noktaladı:

"'Silahlar sussun' deniyor; hepimiz bunu isteriz. Bunun gerçekleşmesi için önce siz silahları susturma becerisini gösterin, diyoruz. İktidara ve ana muhalefete de bir önerim var: Bölgeye gidin, sivil toplum kuruluşlarıyla, kurum temsilcileriyle, partilerle, kanaat önderleriyle, halkla konuşun. Ne istediklerini sorun. Kürtlerle diyalog kurmadan bu sorunu çözemezsiniz."

Dünya Kadın Yürüyüşü ve Yunanistan ASF temsilcilerinin konuşmalarının ardından açılış Grup Yorum'un verdiği konserle noktalandı.  

Maçka parkında sivil toplum kuruluşları ve partilerce kurulan stantlar, forum süresince açık olacak. Programında yaklaşık 300 etkinliğin bulunduğu ASF seminerleri, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka ve Gümüşsuyu binalarında yapılacak.

Sosyal Forumun büyük yürüyüşü ise 3 Temmuz Cumartesi saat 18.00'de Osmanbey Metro istasyondan başlayacak; Taksim Gezi Parkı'nda notalanacak.


Etiketler: insan hakları
İstihdam