11/06/2019 | Yazar: Kaos GL

Avrupa’da birçok ülkede LGBTİ+ toplumuna dair eşitlik politikaları ve yasalarında ilk defa geriye gidiş var.

Avrupa’da LGBTİ+ hakları: Bazı ülkeler on yıllardan beridir ilk defa eşitlikte geriliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ILGA-Avrupa’nın raporuna göre, Avrupa’da birçok ülkede LGBTİ+ toplumuna dair eşitlik politikaları ve yasalarında ilk defa geriye gidiş var.

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği’nin (ILGA) gerçekleştirdiği rapor, gerilemenin özellikle mevcut yasa ve politikaları uygulamadan kaldıran ülkelerde görüldüğünü gösteriyor.

Bu uygulamalara bir örnek, transların resmi kayıtlardaki isim ve cinsiyet bilgilerini değiştirebilme imkanının kaldırıldığı Bulgaristan’dan geldi.

Rapora göre Sırbistan ve Kosova’da cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik hareket planları yenilenmedi.

Macaristan ve Türkiye de gerileyen ülkelerden, zira Türkiye’de 2015 yılından beridir olmak üzere her iki ülkede de “temel medeni ve siyasal haklar sekteye uğramış durumda”.

ILGA - Avrupa direktörü Evelyne Paradis, “Ne yazık ki, sayısı giderek artan pek çok ülkede politik ve yasal seviyelerde geriye doğru adımlar atıldığına dair elimizde somut deliller var” diyor ve ekliyor:

“Günümüzün gittikçe kutuplaşan sosyal ve politik ortamında, yasa ve politikalar LGBTİ topluluklar için çoğu zaman bir son savunma hattı işlevi görüyor.”

Avrupa genelinde yapılan sıralama, özellikle de doğu Avrupa’nın bazı bölgelerindeki LGBTİ+ toplulukları için karanlık bir tablo çiziyor.

Azerbaycan, Avrupa LGBTİ+ eşitliği politika ve yasaları sıralamasında en kötü ülke olarak yerini alırken, Türkiye ve Ermenistan bu listede sırasıyla sondan iki ve üçüncü oldular.

Sıralamanın diğer bir ucunda ise Malta üst üste dördüncü defa ilk sırada yerini alırken arkasından Belçika ve Lüksemburg geliyor.

ILGA – Avrupa’dan Micah Grzywnowicz, son günlerin çokça konuşulan konularından evlilik eşitliği gibi etkili LGBT eşitliği yasa ve politikalarının toplum için “hayati” öneme sahip olduğunu söyledi.

“İlerleyen ülkeler, yasal ufuklarını LGBTİ’lere eşitlik vizyonunu kapsayacak şekilde genişleten ülkelerdir” diyor Grzywnowicz.

“Lüksemburg ve Finlandiya’nın geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği gibi, hükümetlerin bu kapsamda sergiledikleri liderlik örneklerine tanıklık etmek bizi cesaretlendiriyor.”

*Bu haberi Yiğit E. Korkmaz, KaosGL.org için Euronews’tan derledi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam