27/10/2010 | Yazar: KAOS GL

Avrupa Konseyi, bir deklarasyon yayınlayarak Romanların eğitime, sağlığa, adalete erişiminin geliştirilmesi; işsizliğin giderilmesi, barınma haklarının güvenceye alınması, özetle haklarının

Avrupa Konseyi, bir deklarasyon yayınlayarak Romanların eğitime, sağlığa, adalete erişiminin geliştirilmesi; işsizliğin giderilmesi, barınma haklarının güvenceye alınması, özetle haklarının tanınması için çalışma sözü verdi.
Türkiye'nin de aralarında olduğu 47 Avrupa Konseyi üyesi ülke, Romanlara yönelik ayrımcılığı ortadan kaldırmak için bir dizi önlem almak konusunda uzlaştı.
 
20 Ekim'de bu konuyu tartışmak üzere düzenlenen üst düzey toplantının ardından yayınlanan Strasbourg Deklarasyonu'nda ayrımcılığın önlenmesi, vatandaşlık, kadın ve çocuk hakları; toplumsal içerme, barınma, eğitime ve sağlığa erişim; adalete erişim konularında hükümetlerin adım atması öngörülüyor.
 
Ayrıca, Avrupa ülkelerindeki Roman topluluklarına bu konularda destek vermek üzere bin kadar arabulucunun ve 100 kadar avukatın eğitilmesi de planlanıyor.
 
Tüm Avrupa'da yaklaşık 12 milyon Roman'ın yaşadığı tahmin ediliyor.
 
Son olarak Fransa'da Romanların para karşılığında Bulgaristan ve Romanya'ya geri gönderilmesi, kamplarının kapatılmasıyla konu gündeme gelmişti.
 
Toplantıya Türkiye'den devlet bakanı Faruk Çelik katıldı. Çelik, hükümetin Romanlarla yapılan buluşmayı da kapsayan açılımlar dizisinden sorumlu bakanlardan biri.
 
Ocak ayında Manisa, Selandi'de yaşayan Romanlar saldırıya uğramış ve kentten uzaklaştırılmıştı. 

Etiketler: insan hakları
nefret