29/03/2009 | Yazar: Kaos GL

Fransa’nın başkenti Paris’teki Odeon Tiyatro salonunda seks işçilerinin haklarını savunan ilk sendikanın kurulduğu açıklandı.

Fransa’nın başkenti Paris’teki Odeon Tiyatro salonunda seks işçilerinin haklarını savunan ilk sendikanın kurulduğu açıklandı.

Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya gelen seks işçileri, Strass adı altında Cinsel İş Sendikası’nın kuruluşunu ilan etti. Kuruluşu ile birlikte Avrupa’nın en büyük seks işçisi sendikası olan Strass’ın üye sayısı şimdilik Fransa’daki 20 bin seks işçisinin yüzde 1’ine denk geliyor.
 
Paris’teki Odeon Tiyatro salonunda toplanan yaklaşık 300 kişi seks işçilerinin haklarını savunan ilk sendikayı kurdu. Şimdiden 200 dolayında üyesi bulunan Strass sendikası, hayat kadınları, porno aktör veya aktrisleri ile pembe telefon hatları operatör veya operatrisleri dâhil tüm seks işçilerinin haklarını savunmayı amaçlıyor. Kurulan sendikanın maliyecisi Nikita, ‘Bir sendika, kendimize ilişkin sözü sahiplenme gücüdür’ dedi. Sendika ayrıca bu örgütlenme ile kurumlar ve siyasiler üzerinde de baskı kurmak istiyor. Toplantıya katılan cinsler arası çalışma sağlığı için tedbir eylemi Passt isimli derneğin müdiresi Camille Cabral, ‘Çok önemli bir konuyu başkalarına bıraktık’ diyerek, ‘insan tacirleri ve çocuk fuhuşuna’ dikkat çekti. Hukuk ve Hayat Kadınlığı Kolektifi üyesi ve aynı zamanda oturumları yöneten Malika Amaouche, ‘Bizim bu konulara el atmamız ve buna karşı mücadele etmemiz gerekiyor’ açıklamasında bulunarak hareketin temel taleplerini şöyle sıraladı: Sokaklarda hayat kadınlarının toplanmasına ilişkin yasanın kaldırılması, kadın tacirlerine ilişkin yasaların düzenlenmesi, baskı altındaki hayat kadınlarının korunması.

Kadınlar Sağlık ve Çalışma Bakanlıkları’na seslerini daha iyi duyurmak için bu örgütlenmeye giderek, daha iyi çalışma koşulları ve sosyal güvenlik talebinde bulunuyorlar.
 
Sendikanın şu aşamadaki 200 üyesi tam saat çalışan 20 bin seks işçisinin sadece yüzde 1’ine denk geliyor. Bu nedenle sendika üyelerinin artması gerekiyor. Fransa’da yeni kurulmasına rağmen bu kadar üye sayısı ile Avrupa’nın en büyük seks işçisi sendikası oldu.
 
Londra’daki seks işçilerinin sendikasının üye sayısı 50 civarında. Sendikanın Avrupa’nın her yanında etkili olabilmesi için ise üye sayısını katlayarak arttırması gerekiyor. Zira Hollanda’da da 25 bin seks işçisi bulunuyor ve bunların sadece yüzde 4’ü resmi çalışan statüsünde. Bu nedenle sendika yöneticileri üye sayısının 3 bine çıkarılması gerektiğini düşünüyor.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam