25/12/2024 | Yazar: Aylime Aslı Demir

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, “Sosyal Çalışmacılar ve Avukatlar için Feminist Yöntemle Hukuki Desteklere Dair Pratik Bilgiler” isimli yayınının lansmanını İstanbul’da gerçekleştirdi.

“Avukatların yalnızca hukuki bilgi sunmakla kalmayıp yaşanılan şiddeti anlaması gerekiyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: serra akcan / csgorselarsiv.org

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, sosyal çalışmacılar ve avukatlara yönelik “Sosyal Çalışmacılar ve Avukatlar için Feminist Yöntemle Hukuki Desteklere Dair Pratik Bilgiler” isimli bir kaynak hazırladı. Feminist bir yaklaşımla şiddet mağduru kadınlara yönelik hukuki destek süreçlerinde yol gösterici olmayı amaçlayan yayının tanıtımı 23 Aralık Pazartesi günü İstanbul’da, Mor Çatı Dayanışma Merkezi'nde düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasında, vakıf gönüllüleri bu yayının, yıllar boyunca sahada edinilen deneyimlerin bir ürünü olarak ortaya çıktığını belirtti. "Avukatlar için böyle bir yayının ihtiyacını, yaptığımız çalışmalar ve sahadaki deneyimler açıkça ortaya koyuyordu. Kadınlarla dayanışma içinde çalışırken, elimizin altında böyle bir kaynak olsaydı, birçok zorluğun üstesinden daha kolay gelebilirdik" diyen gönüllüler, yayının yıllara yayılan kolektif bir çabanın ürünü olduğunu dile getirdi.

Kitabın yazarlarından Gülsun Kanat, yayının ilk kısmının, feminist avukatların sahada edindikleri pratik bilgilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Şiddete maruz kalmış kişiyle ilk temas anında güven inşa etmek, onların ihtiyaçlarını anlamak ve hukuki süreçleri bu ihtiyaçlara göre şekillendirmek kritik bir öneme sahiptir. Avukatların yalnızca hukuki bilgi sunmakla kalmayıp, aynı zamanda yaşanılan şiddeti anlaması ve empati geliştirmesi gerekiyor"

“Bu yayın, kadınlarla etkili bir dayanışma kurmayı hedefliyor”

Kanat konuşmasında, kadınların hukuki süreçlerde avukatlarıyla kurduğu ilişkinin şiddetten uzaklaşmalarını nasıl doğrudan etkilediğini vurguladı:

"Kadınların bize başvurularında sıklıkla karşılaştığımız bir durum var: Avukatların, kadının taleplerini tam olarak anlayamaması ve kadının bu süreçte yalnız hissetmesi. Bu yayın, hem sosyal çalışmacılar hem de avukatlar için, kadınların dilinden anlamayı ve onlarla etkili bir dayanışma kurmayı hedefliyor."

Toplantıda ayrıca, geçmişten bu yana Mor Çatı’nın atölyelerinden elde edilen deneyimlerin yayına nasıl yansıdığına dair örnekler paylaşıldı. "2000'li yılların ortalarından bu yana aile mahkemeleri, adli yardımlar ve 6284 sayılı kanun çerçevesinde yürütülen çalışmaların bize gösterdiği en önemli şey, kadınların avukatlarıyla kurdukları ilişkinin niteliğidir. Bu ilişki doğru inşa edildiğinde, kadının güçlenmesi ve şiddetten uzaklaşma süreci hızlanıyor," diyen bir Mor Çatı gönüllüleri, yayının bu bağlamda kritik bir rol oynayacağını ifade etti.

6284 sayılı kanun ve hukuk davalarının yanı sıra özel hayatın gizliliğinin ihlali, şantaj, kötü muamele, eziyet, tehdit, hakaret suçu, cinsel istismar, cinsel taciz gibi ceza davalarına dair de detaylı bilgiler içeren kitabı buradan indirebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, kadın, dava
2024