15/06/2023 | Yazar: Belgin Günay

Avustralya Başkent Bölgesi'nde (ACT) cinsiyet özelliklerinde çeşitliliğe sahip kişilerin haklarını koruyan yeni mevzuat kabul edildi.

Avustralya'da interseksleri koruyan yeni yasa Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ACT Eyalet Parlamentosu, Cinsiyet Özelliklerinde Çeşitlilik (Kısıtlı Tıbbi Müdahale) Yasa Tasarısı 2023'ü kabul etti ve intersekslerin bedenlerini etkileyen kalıcı tıbbi tedaviler hakkında kendi kararlarını vermelerini desteklemek için yasal korumalar ve süreçler oluşturuyor.

2024'te tam olarak yürürlüğe girecek olan mevzuat, ACT sağlık sisteminin ilgili bakımı destekleme kapasitesini artırmaya yönelik bir dizi eylemle tamamlanıyor.

İnterseks bireyler, kadın veya erkek bedenleri için tıbbi ve sosyal normlara uymayan ve damgalanma, ayrımcılık ve zarar görme riskleri veya deneyimleri yaratan doğuştan gelen cinsiyet özelliklerine sahiptir. Cinsiyet özellikleri, kromozomlar, cinsel organlar, gonadlar, hormonlar ve diğer üreme anatomisi dahil olmak üzere cinsiyetle ilgili fiziksel özellikler ve ergenlikte ortaya çıkan ikincil özelliklerdir.

İnterseksler, Avustralyalıların yaklaşık %1,7'sini oluşturuyor ve birçoğu bebek veya çocukken yani kendi rızalarını gösteremeyecek kadar küçükken cinsiyet özelliklerini değiştirmek için tıbbi müdahaleler yaşıyor. Bu, interseks kişiler için daha sonraki yaşamlarında fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları yaratabiliyor.

Yeni mevzuat, Avustralya İnsan Hakları Komisyonu'nun tıbbi müdahaleler bağlamında intersekslerin insan haklarının korunmasına ilişkin 2021 raporunda yer alan bir dizi tavsiyeyle uyumlu.

Komisyon Başkanı Emeritus Profesör Rosalind Croucher şunları söyledi:

“Komisyon, kendileri için hayat değiştiren kararlar alma konusunda yasal kapasiteye sahip olmayan interseks çocuklar ve gençler için daha iyi koruma sağlayan bu yeni yasa tasarısının kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyor. Özerklik ve vücut bütünlüğü hakkı ile çocukların ve gençlerin kendilerini etkileyen kararlarla ilgili görüşlerini ifade etme hakları çok önemlidir.

Nihayetinde, bu yeni mevzuat, etkili bir şekilde ele alınmadığı takdirde önemli kişisel etkileri olabilecek bir dizi zorlu insan hakları sorununu ele almak için uzun zamandır beklenen bir yasal çerçeve sağlıyor.

ACT Hükümetini öncülük ettiği ve interseks gençlerin haklarını korumaya yardımcı olmak için Avustralya'daki diğer yargı bölgelerinin artık izleyebileceği bir yasama modeli sağladığı için takdir ediyorum.

Ayrıca, Avustralya'da çeşitlilik ve kapsayıcılık için bu dönüm noktası niteliğindeki yasa tasarısını sunmak için birlikte çalışan interseks ve diğer hak savunucularının, tıp uzmanlarının ve ebeveynlerin çabalarını da takdir ediyorum.”


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, dünyadan
İstihdam