01/11/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Socceroos: “Biz futbolcular LGBTİ+’ların haklarını destekliyoruz ancak Katar’da insanlar seçtikleri kişiyi sevmekte özgür değil.”

Avustralya milli takımı Socceroos’tan Katar’a mesaj Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avustralya'nın erkek milli futbol takımı Socceroos, 20 Kasım-18 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek 2022 Dünya Kupası öncesinde bir video paylaşarak LGBTİ+’lara ve göçmen işçilere yönelik hak ihalelerine dikkat çekti.

LGBTİ+’ları keyfi biçimde tutuklayan ve ceza yasasında eşcinsel ilişkileri kriminalize eden Katar'da Dünya Kupası öncesi insan hakları için toplu açıklama yapan ilk takım olan Socceroos, 27 Ekim'de yayınladığı videoda göçmen işçiler ve LGBTİ+’larla dayanışma içinde olduklarını söylüyor.

Takım videoda onur, saygı gibi evrensel değerlerin futbolun da değerleri olduğunun altını çiziyor, Katar’ı bu değerleri benimsemeye davet ediyor.

Futbolcular, “Biz futbolcular LGBTİ+’ların haklarını sonuna kadar destekliyoruz ancak Katar’da insanlar seçtikleri kişiyi sevmekte özgür değiller” diyor.

Katar’ın ikiyüzlü politikası

Katar Ceza Kanunu, 285. madde eşcinsel ilişkiler de dahil olmak üzere evlilik dışı cinsel ilişkiyi yedi yıla kadar hapisle cezalandırıyor.

Ülke, Dünya Kupası boyunca LGBTİ+ turistleri güven içinde ağırlayacağı ve gökkuşağı bayrağının serbest olacağı sözünü verdi ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Younes, Katarlı LGBT’lara yönelik hak ihlallerini hatırlatıp şunları söylüyor:

“FIFA, Katar hükümetini, LGBT’leri ayrımcılık ve şiddetten koruyan uzun vadeli reforma zorlamalı.”


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, spor, dünyadan
İstihdam