08/02/2011 | Yazar: Anıl Üver

2006 yılında açılan bir dava sonucunda, Avusturya anayasa mahkemesinin aldığı bir kararla, evli olan trans bireyler yeni kimliklerinin yasal olarak tanınması için artık  boş

2006 yılında açılan bir dava sonucunda, Avusturya anayasa mahkemesinin aldığı bir kararla, evli olan trans bireyler yeni kimliklerinin yasal olarak tanınması için artık  boşanmak zorunda değiller. Evli trans bireyler boşanmadan, bütün belgelerini yeni cinsiyet kimlikleri ve isimleri üzerine alabilmekteler. İsim ve cinsiyet kimliği değişiklikleri evlilik sertifikasına da işlenmekte.
 
Fakat içişleri bakanı, aile durumu ibaresini yeni yasa paragrafına uydurmadığı için, çiftlerden birinin cinsiyet değişiminden sonra bile, artık “hemcins bir çift” olan bireyler evlilik cüzdanında halen “karı-koca” olarak görünmekteydiler. Bu, yanlış bir uygulama olmakla birlikte, trans bireyin evlilik sertifikasını kullanmak zorunda olduğu anlarda kaçınılmaz olarak ifşa olmasına neden oluyordu; zira, evlilik sertifikası üzerinde yazılı olan isimlerden cinsiyetler anlaşılacağından, belge üzerinde iki erkek veya iki kadın ismi yer aldığında sonuç olarak çiftlerden hangisinin cinsiyet ameliyatı geçirdiği anlaşılıyordu: Avusturya yasalarına göre eşcinsel çiftler henüz evlenemiyorlar. Örneğin, evlilik sertifikasında iki kadından birinin adı “koca” ibaresin altında yer alıyorsa, bu kişinin transseksüel eş olduğu belli oluyordu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yıllar önce, transseksüel eşleri zorunlu şekilde açılmaya götüren bu olgunun insan haklarına aykırı olduğunu ilan etmişti. (Fransa, 1992). Avusturya İdarî Mahkemesi de, açılan bir dava sonucunda böylesi vakalarda içişleri bakanlığınca düzenlenmiş olan ve “karı-koca” ibaresi taşıyan formların kullanılamaz olduğuna kanaat getirmişti.
 
İçişleri Bakanlığı direniyor mu?
Bakanlık geçtiğimiz yıl formda değişiklik yaparak “karı-koca” ibaresini kaldırdı. Fakat formda yapılan bu değişikliği yeterli görmeyen bakanlık, forma biyolojik erkeğin isminin ilk sırada, biyolojik kadının isminin de ikinci sırada yazılması gerekliğini ekledi. Bu durumda, kimin transseksüel eş olduğu yine belli olmakta.
 
LGBT bireylere yönelik çalışmalar yürüten LAMBDA- Sivil Vatandaş Hakları Komitesi başkanı ve dava avukatlarından Dr. Helmut Graupner, mahkemenin bu kararını memnuniyetle karşılamakla birlikte, içişleri bakanlığından, başka bir dava açılmasına gerek kalmadan en kısa zamanda evlilik sertifikasını mahkeme kararına uygun bir şekilde düzenlemesini umduğunu belirtti.
 
Daha fazla bilgi için: www.RKLambda.at


Etiketler: insan hakları
İstihdam