24/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Aydın Öğretim Elemanları Derneği, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’nden, Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk’ün yaşam hakkı dahil tüm haklarının korumasını istedi

Aydın Öğretim Elemanları Derneği’nden Mardin Artuklu Açıklaması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Aydın Öğretim Elemanları Derneği, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’nden, Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk’ün yaşam hakkı dahil tüm haklarının korumasını istedi 

Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Levent Şentürk ile dayanışmak için bir açıklama yapan Aydın Öğretim Elemanları Derneği, Rektör Serdar Bedii Omay ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Gökhan Çetinsaya’ya mektup gönderdi.
 
SAYIN PROF. DR. SERDAR BEDİİ OMAY - MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde, “Queer ve Mimarlık” kapsamında, Ali Erol’un “Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Anlamlandırılışının Seyri” ve Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın “Sağlık, Psikiyatri, Tıbbın İdeolojisi ve Heteroseksizm” başlıklı konuşmalarla katılacakları konferansın, kampüs dışından gelen ve nefret ve linç söylemi barındıran baskılar nedeniyle Rektörlük Makamı tarafından iptal edilmesi akademik özgürlüğün yok edilmesidir.
 
Öte yandan Rektörlük Makamı olarak akademik özgürlüğe sahip çıkmayışınız, üniversitenizin tanımladığı “sosyal olayların araştırılmasında özgür bilimsel bilgi üretmek ve buna dayalı sosyal politikalar önermek” misyonuna da aykırıdır.
 
Sizi gerek şahıs gerekse kurumsal olarak akademik özgürlüğe ve kendiniz tarafından kendiniz için belirlediğiniz misyona sahip çıkmaya ve meslektaşımız Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk’ün yaşam hakkı dahil tüm haklarını koruma altına almak için gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz.
 
SAYIN PROF. DR. GÖKHAN ÇETİNSAYA - YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANI
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde, “Queer ve Mimarlık” kapsamında, Ali Erol’un “Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Anlamlandırılışının Seyri” ve Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın “Sağlık, Psikiyatri, Tıbbın İdeolojisi ve Heteroseksizm” başlıklı konuşmalarla katılacakları konferansın, kampüs dışından gelen ve nefret ve linç söylemi barındıran baskılar nedeniyle Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından iptal edilmesi akademik özgürlüğün yok edilmesi anlamına gelmektedir.
 
Öte yandan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’nün akademik özgürlüğe sahip çıkmayan tavrı, yakın zaman önce Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan “Akademik Özgürlük Bildirisi”nin;
  • “Üniversiteler hiçbir baskı ve engelleme söz konusu olmaksızın, tüm fikirlerin, muhtelif hakikat iddialarının, sosyal ve siyasi problemlerin özgür ve medeni bir şekilde tartışıldığı, karmaşık sorunların açık bir biçimde ifade edildiği ortamlardır.  
  • Akademik özgürlük her şeyden önce, araştırma özgürlüğünü ve bu çerçevede temel bilgi yöntemlerini serbestçe kullanma hürriyetini, araştırma için gerekli araçlara ve koşullara sahip olma hakkını ve bilimsel üretme, bilgilendirme, öğrenme ve yayma hakkını içerir.
  • Öğretim elemanları hiçbir baskıya maruz kalmaksızın ve engellenmeksizin akademik özgürlükten azami ölçüde yararlanma, kendi tercih ve ilgileri doğrultusunda araştırma ve inceleme yapma ve bunu öğretme hakkına sahiptirler.
  • Üniversite yerleşkeleri öğrencilerin kendi görüşlerini rahatlıkla ifade edebilecekleri güvenli ortamlar olmalıdır. Entelektüel çeşitliliğin ve düşünsel çoğulluğun baskılanması; öğretim/öğrenim süreçlerinin verimliliğini azaltacak, öğrencilerin öğrenme özgürlüğünü kısıtlayacak, eleştirel ve derinlikli düşüncenin oluşum imkânlarını zora sokacaktır.
  • Akademik özgürlük, üniversite ortamındaki herkesi kapsar. Öğretim elemanları ve öğrenciler gibi, üniversiteye davet edilen misafirler de ifade özgürlüğüne sahiptirler.
  • Öğrenciler de öğretim elemanları da doğru bulmadıkları ve onaylamadıkları konularda şiddete başvurmaksızın eleştirme ve protesto hakkına sahiptirler. Ancak bu hak, akademik etkinliklerin işleyişini ve üniversite düzenini sekteye uğratamaz. (…) Bireysel hak ve özgürlükleri hiçe sayan, hakaret, iftira, aşağılama, taciz ifadeleri içeren, ayaklanmaya çağıran ve farklılıklardan dolayı açıkça zarar verme niyetiyle kişileri ve grupları hedef gösteren her türlü söylem ifade özgürlüğü ile asla bağdaşamaz.” hükümlerinin de ihlali demektir. 
Sizi gerek şahıs gerekse kurumsal olarak akademik özgürlüğe ve başkanlığını yaptığınız kurul tarafından yayınlanan “Akademik Özgürlük Bildirisi”ne sahip çıkmaya davet ediyoruz.
 
SAYIN YARDIMCI DOÇENT DR. LEVENT ŞENTÜRK - MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde “Queer ve Mimarlık” kapsamında düzenlediğiniz konferansın kampüs dışından gelen ve nefret ve linç söylemi barındıran baskılar nedeniyle Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından iptal edilmesini akademik özgürlüğün yok edilmesi olarak görüyor ve sürecin her aşamasında sizinle dayanışma içerisinde olacağımızı paylaşıyoruz.
 
Bu bağlamda Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü’ne ilettiğimiz yazıları ekte bilginize sunuyoruz.
Saygılarımızla.
AYDIN ÖĞRETİM ELEMANLARI DERNEĞİ
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam