29/02/2012 | Yazar: Esmeray

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin Nur Serter’e sorduğu gibi ben de buradan tekrar sormak istiyorum: ‘Garson, fabrika çalışanı, ne bileyim kasap, manav olsaydı, gene dava açacak mıydı? Eminim birçok seks işçiliği yapan kadın CHP’ ye oy vermiştir. Nur Hanım bunları düşünmüyor mu hiç? Nur Hanım, hangi meslek dalında çalışan insanların milletvekili acaba?

Aynadan korkma, kendini gör! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
 Cadının Bohçası’nın ilk basın galasında, oyunun ortalarında bir replikte, izleyenlere bir soru sordum. Salonun ön koltuklarında oturan orta yaşlı bir kadın vardı. “Siz ö dönemi hatırlarsınız” dedim. Tuhaf bir refleks verdi kadın. Ardından durumu toparladım. Oyun bitti.
 
Sonrasında arkadaşlarım o güne özel, davetliler için oyun sonrası kokteyl düzenlemişlerdi. Arkadaşlarım beni çağırdılar ve seninle tanışmak isteyenler var dediler. Ben de çıktım, kokteylin olduğu salona gittim. Söz konusu olan o kadın Güler Kazmacı’ymış. “Çok alındım” dedi. Ben de o an ne söyleyeceğimi bilemedim. “Galiba sen beni tanımadın,” dedi, “çok kırıldım sana”. Ben de “Kırıcı bir şey yaptıysam özür dilerim,” dedim. Tam anlayamadım neden bu kadar alınganlık yaptığını!
 
Aradan yıllar geçti; Güler Kazmacı, Amargi Kadın Akademisi’ne bir görüşme için gelmiş ve biz de orada karşılaştık. Selam verdim; oralı olmadı sanki. Arkadaşlar Türk kahvesi ikram etti Güler Hanım’a. O da arkadaşlara, “İyi kahve falına bakan var mı” diye sordu. Ben “Biraz anlıyorum” dedim. “Olmaz ben sana baktırmam” dedi. “Anlamadım,” dedim. “Sana çok kırgınım. Sen oyunda beni bir travestiye benzettin, çok alındım”. Arkadaşlarım da bana sordular, onlar da anlamamıştı ve onlar da çok üzüldü. Şaşırdım kaldım. “Sadece,” dedim ben size, “o ânı hatırlarsınız” (bir de korkuyorum aslında “yaşınız gereği hatırlarsınız dedim” demeye. Çünkü bunu dediğimde bir de buna alınırsa). “Travestiye benzettiğim için mi alındın?” dedim. “Evet, çok üzüldüm” dedi. Sadece baktım suratına; o da hızla uzaklaştı yanımdan ve görüşmesi gereken arkadaşın yanına gitti. O an bir şey söyleyemedim. Ama şimdi yazmak geldi içimden.
 
Güler Kazmacı Hanım eğer trans bir kadına benzemek o kadar zorunuza gittiyse özür dilemiyorum. Ortada özürlü bir durum var ise eğer, özürlü kim? (Asla benzetmedim.) Bir kere iyi düşünmek lazım; beni izlemeye gelmişsin, trans bir kadına benzettiğim için alınıyorsun. Ne yaman çelişki...
Yukarıda da belirttiğim gibi, sadece hikâyede geçen bir dönemi latife olsun diye, siz hatırlarsınız dedim. Eğer ki bir transa benzemek bu kadar zoruna gittiyse, bundan dolayı kırıldıysan kırılın yani! Anlamadığım, Güler Hanım acaba transa (travestiye benzemek ne demekse artık...) benzediği için mi yoksa fahişe bir kadına benzetildim diye mi bu kadar alındı?
 
Gelelim buna benzer başka bir konuya. Son günlerde bir televizyon dizisinde (dizinin adı hiç önemli değil) seks işçiliği –nam-ı diğer fuhuş– yapan bir karaktere CHP Milletvekili Nur Serter Hanımefendi ad ve soyadı benzerliği olduğu için dava açmış. Ayol bu ne şimdi? Milletvekili olan bir kadın dünyanın birçok yerinde kabul edilen, günlük dilde kullanılan seks işçiliği kavramını bilmiyor mu? Bu dünyanın en eski mesleğidir, bunu bilmiyor mu? Başta ülkemiz olmak üzere dünyanın birçok yerinde genelevler devletin kendi eliyle yapılmış. Bu genelevlerde çalışan kadınlar, hem de en büyük vergileri veriyorlar. Bu kadınlar oraya oturmaya gitmiyor, çalışıyorlar. Meslekleri bu yani, işleri bu...  
 
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin Nur Serter’e sorduğu gibi ben de buradan tekrar sormak istiyorum: “Garson, fabrika çalışanı, ne bileyim kasap, manav olsaydı, gene dava açacak mıydı? Eminim birçok seks işçiliği yapan kadın CHP’ ye oy vermiştir. Nur Hanım bunları düşünmüyor mu hiç? Nur Hanım, hangi meslek dalında çalışan insanların milletvekili acaba? Cidden çok merak ediyorum...
 
Buradan Nur Hanım ve Güler Hanım’a ve bu düşüncede olan herkesi Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin organize ettiği seks işçiliği sempozyumuna gitmelerini öneririm. Alınganlık, korku hakaret olarak algılayacağınıza bu sempozyuma katılın. Seks işçilerinin yaşadıkları sorunları, polisten gördükleri akla, vicdana sığmayacak keyfî uygulamaları dinlesinler belki çözümde katkıları olur...
(İlgilenenler için, sempozyum tarihleri: SEX İŞÇİLİĞİ VE İNSAN HAKLARI KONFERANSI, Polis Elini Bedenimden Çek! 3-4 Mart 2012. Ankara Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin organizasyonuyla...)
esmerayozadikti@gmail.com
 

Etiketler:
nefret