17/01/2023 | Yazar: Kaos GL

Furkan Öztekin’in 2021 yılında vefat eden aktivist/sanatçı Ceyhan Fırat'ın arşivini yeniden yorumladığı “Bekle Beni (Aynı Gökyüzünde)” Sergisi Nue Galeri’de

Aynı gökyüzüne bakmak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara'nın bağımsız sergi ve paylaşım platformu NUE, 21 Ocak - 18 Şubat 2023 tarihleri arasında Furkan Öztekin'in "Bekle Beni (Aynı Gökyüzünde)" isimli dördüncü kişisel sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Furkan Öztekin, kolaj, fotoğraf, video ve yerleştirme gibi birbirinden farklı mecraları deneyimlediği sergisinde, 2019 yılından beri işbirliği içinde bulunduğu, 2021 yılında vefat eden aktivist/sanatçı Ceyhan Fırat'ın arşivini yeniden yorumluyor. Öztekin, Ceyhan Fırat'ın arşivinde yer alan gökyüzü fotoğraflarını serginin merkezine konumlandırırken, “kişisel arşivler sanatsal araştırma ve üretimin bir parçası olabilir mi” sorusunu izleyiciye yöneltiyor.

"Bir Parsel Gökyüzüymüşüm, Hepsi Bu" isimli seri, Ceyhan Fırat'ın uzun yıllar yaşadığı İsviçre Lozan'daki balkon manzarasını parçalı bir şekilde kurguluyor. Aynı gökyüzüne bakmanın kolektif yanını vurgulayan bu seri, bir arada olmasak da aynı gökyüzüne bakmak mümkün mü? sorusunu akıllara getiriyor.

2020 yılından beri bir renk araştırması olarak devam eden "Yepyeni Gözler" serisi, Ceyhan Fırat'ın Ülker Sokak tasvirinden yola çıkarak pejmürde bir pembenin peşine düşüyor. Sergiye eşlik eden kitapçık ise, Ceyhan Fırat ve Furkan Öztekin'in üç yıla yayılan işbirliklerinden referansla kişisel arşivlerinin kesiştiği noktalara odaklanıyor. Fotoğraf ve metin temelli bir arşivden yola çıkan bu sergi, geçmişi nefes alabilen bir yapıda düşünürken, queer bir arşivle çalışmanın imkân ve zorluklarını araştırıyor.


Etiketler: kültür sanat, tarihimizden
nefret